zondag 17 november 2013

Minstens 3 doden bij extreem noodweer in VS

Een wijk in het zwaar getroffen Washington, Illinois. © reuters.



Het midwesten van de Verenigde Staten is getroffen door tientallen tornado's. Daardoor zijn in de staat Illinois ten minste 3 doden en 37 gewonden gevallen.


Een van de doden viel in de plaats Washington in de staat Illinois. De stad is bijzonder zwaar getroffen. 'Hele wijken zijn verwoest', aldus een woordvoerster. Twee anderen, een oudere man en zijn zuster, kwamen om het leven toen hun boerderij in New Minden, ruim 70 km ten zuidoosten van St. Louis, door een tornado werd getroffen.

53 miljoen inwoners
In Chicago hebben de autoriteiten het luchtverkeer gestaakt. 'Er is overduidelijk sprake van een zeer gevaarlijke situatie', meldde Laura Furgione, adjunct-directeur van de Nationale Oceanische en Atmosferische Dienst (NOAA). In het gebied dat volgens de weerdienst risico loopt, wonen in totaal 53 miljoen mensen.

De eerste tornado sloeg rond 11 uur plaatselijke tijd toe in de plaats East Peoria in Illinois. Het noodweer gaat gepaard met windsnelheden van 96 kilometer per uur. Inwoners werden gewaarschuwd niet buiten te blijven kijken en pas op het laatste moment een schuilplaats op te zoeken.

Hagelstormen
Naast Illinois lopen ook de staten Indiana, Michigan en Ohio ook de kans te worden getroffen door tornado's, die gepaard kunnen gaan met hagelstormen en sterke windstoten.

Een man uit Washington, Illinois, redt uit het huis van zijn broer wat er te redden valt. © ap.
© ap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten