vrijdag 22 november 2013

Meteoriet blijkt oudste stukje Mars ooit gevonden op aarde

© afp.





Een meteoriet die in 2011 werd teruggevonden in de Sahara, blijkt het oudste stukje van de planeet Mars te zijn dat ooit op Aarde werd aangetroffen. De 'Black Beauty', zo genoemd wegens het blinkende donkere uiterlijk, is volgens wetenschappers immers 4,4 miljard jaar oud en dat blijkt twee maal zo oud dan eerst geschat. Dat staat te lezen in het wetenschappelijk tijdschrift Nature.

Het gesteente stamt dus uit de tijd dat Mars nog maar amper 100 miljoen jaar gevormd was. Vulkaanuitbarstingen waren toen schering en inslag. De Black Beauty bestaat dan ook grotendeels uit snel afgekoelde lava dat uiteindelijk versteende. Op Aarde zijn er al zo'n 100 meteorieten van de rode planeet teruggevonden maar deze zijn allemaal een stuk jonger dan deze vondst.

De meteoriet kan misschien enkele geheimen van Mars prijs geven. Zo zou de steen sporen van leven kunnen bevatten. Al bestaat de kans dat er zich in de Sahara levende organismen op de Black Beauty hebben vastgezet waardoor de wetenschappers van de Florida State University voorzichtig zijn over het resultaat dat deze nauwgezette research uiteindelijk zal opleveren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten