vrijdag 22 november 2013

Tientallen doden bij instorting supermarkt in Letland

Het dodental door instorting van een dak van een supermarkt in de Letse hoofdstad Riga is opgelopen tot zeker 32. Reddingswerkers hebben de hele nacht onder het puin gezocht naar overlevenden. Onder de doden zijn drie brandweermannen die bij de reddingsactie om het leven kwamen nadat een tweede deel van het dak naar beneden viel. Zeker 36 mensen raakten gewond, aldus de nooddiensten.

De brandweer rukte massaal uit om het ingestorte gebouw te doorzoeken. Daarbij werden ook honden ingezet. In eerste instantie leek er sprake te zijn van 'slechts' twee doden, maar omdat de winkel in een dichtbevolkt deel van Riga staat en het ongeval plaats had rond 18.00 uur, tijdens de drukte aan het einde van de werkdag, werd al vermoed dat er nog meer slachtoffers onder het puin zouden liggen. Gedurende de nacht werden steeds meer lichamen geborgen.

Het Letse leger is opgeroepen om iedereen onder het puin vandaan te halen. De reddingswerkers stoppen geregeld in de hoop overlevenden of mobiele telefoons te horen. Met grote kranen worden stukken beton opgetild om bij de slachtoffers te kunnen komen.

Daktuin
Volgens een woordvoerster van de reddingswerkers is de oorzaak van het ongeval nog onduidelijk. Ooggetuigen zeiden tegen lokale media een explosie te hebben gehoord voordat het dak ineenzeeg. Er zijn echter ook berichten dat er werd gewerkt om een grote tuin op het dak aan te leggen, inclusief planten en bomen. De woordvoerster bevestigde dat er werd gebouwd en dat daarbij grote hoeveelheden aarde werden gebruikt.

'Het is duidelijk dat er een probleem is geweest met naleving van de constructie-eisen', zei de minister van Binnenlandse Zaken Rihards Kozlovskis tegen de Letse televisie.

Vallend betonblok
Volgens premier Valdis Dombrovskis is Letland ontredderd door de instorting. 'In gedachten zijn we bij allen die door deze tragedie zijn geraakt', zei hij tegen het Letse persbureau BNS. Een meisje bij de supermarkt zei dat ze boodschappen deed met haar moeder, toen plotseling een betonblok tussen hen in viel. Ze wist te ontsnappen, maar haar moeder is nog niet gevonden. Andere getuigen spraken van een hard geluid, waarna het donker werd in de winkel. Mensen wisten via ramen te ontsnappen.



Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten