dinsdag 28 oktober 2014

H&M zet Indiase spinnerij op zwarte lijst om uitbuiting

Interieur van een H&M in Rotterdam. © anp.


Kledingbedrijf H&M doet geen zaken meer met een Indiase textielspinnerij waar volgens onderzoek werknemers worden uitgebuit. Het Zweedse bedrijf meldde vandaag dat het de bewuste spinnerij op de zwarte lijst heeft gezet. Leveranciers die kleding maken voor H&M, mogen er voortaan geen garen kopen.

Het concern stelt dat er al langer intern discussie was over de zogeheten Super Spinning Mills. 'Maar soms is het beter om eerst te bekijken of je de situatie kunt verbeteren.' Volgens H&M werkte de spinnerij niet mee. Toen vandaag een uiterst kritisch onderzoeksrapport verscheen, besloot het bedrijf in te grijpen.

Stichting Onderzoek Multinationale Ondernemingen (SOMO) en de Landelijke India Werkgroep (ICN) schrijven over uitbuiting van werknemers bij vijf Indiase textielspinnerijen, waaronder de leverancier van een fabriek in Bangladesh die voor H&M werkt.
Verbeteringen nodig

Ook fabrieken die kleding maken voor C&A en Primark, behoren tot de klanten van de onderzochte spinnerijen. Primark erkent in een reactie dat verbeteringen bij de bewuste spinnerij nodig zijn en stelt ook al maatregelen te hebben genomen, onder meer om de gezondheid van werkneemsters te verbeteren.

C&A noemt in een reactie de situatie 'absoluut onacceptabel'. 'Tegelijkertijd realiseren wij ons dat het tijd kost om lokale patronen te veranderen en dat er nog veel moet gebeuren in het zuiden van India om de arbeidsomstandigheden van vrouwen te verbeteren', zegt het kledingconcern. C&A zegt dat de situatie in Tamil Nadu alleen kan worden verbeterd als bedrijven, lokale fabrikanten, ngo's en officiële instanties de handen ineenslaan.

Sinds de rampzalige instorting van kledingfabriek Rana Plaza, waarbij meer dan 1000 doden vielen, is er veel aandacht voor misstanden in de kledingindustrie van Bangladesh. Maar op toeleveranciers van die fabrieken is veel minder zicht. De onderzoekers stellen dat in de spinnerijen sprake is van gevaarlijke omstandigheden en dwangarbeid.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten