dinsdag 28 oktober 2014

'Vijfduizend hulpverleners nodig tegen ebola'


Britse hulpverleners bij de voetbalwedstrijd Cameroon-Sierra Leone van 11 oktober. © belga.


Om de uitbraak van ebola in West-Afrika te bestrijden zijn ten minste 5 duizend hulpverleners nodig. Dat heeft de voorzitter van de Wereldbank berekend.

Jim Yong Kim zei vandaag zich zorgen te maken over de vraag waar deze hulpverleners vandaan gehaald moeten worden. Hij deed zijn uitspraken in Ethiopië, waar hij de problematiek besprak met de secretaris-generaal van de Verenigde Naties Ban Ki-moon en voorzitter van de Afrikaanse Unie (AU) Nkosazana Diamini-Zuma.

De verspreiding van het ebolavirus blijft de aanpak van de crisis nog altijd voor, zei Ki-moon. Diamini-Zuma liet weten dat de lidstaten van de AU 2 duizend hulpverleners hebben toegezegd. Wanneer deze in West-Afrika zullen arriveren, zei ze er niet bij.

Veel hulpverleners zijn vanwege besmettingsgevaar bang om naar ebolagebieden te reizen. 'Ik hoop dat hulpverleners zullen begrijpen dat ze ooit de eed aflegden voor dit soort momenten', zei Jim Yong Kim. Reisrestricties voor hulpverleners werken volgens hem alleen maar averechts in het bestrijden van de epidemie.
Vrijwillige quarantaine

Gisteren kwamen de VS met richtlijnen voor mensen die gevaar hebben gelopen het ebolavirus op te lopen. Zij zouden vrijwillig thuis in quarantaine moeten gaan. De meeste gezondheidswerkers die uit West-Afrika terugkomen, moeten wel dagelijks gecontroleerd worden. Daarmee stapte de VS af van verplichte quarantaine voor mensen die uit ebolagebied komen.

De FIFA bemoeit zich ook met de ebola-epidemie. De wereldvoetbalbond wil dat spelers uit landen waar ebola voorkomt zichzelf goed controleren in de aanloop naar interlands. De mondiale federatie gaf vanmiddag een verklaring af hoe om te gaan met de ziekte. Daarin adviseert de FIFA voetballers uit risicogebieden onder meer om zichzelf dagelijks te temperaturen. Voor verdere informatie verwijst de bond naar de wereldgezondheidsorganisatie WHO.
Verpleegkundige genezen en naar huis

De Amerikaanse verpleegkundige Amber Vinson, die bij de behandeling van een ebolapatiënt de ziekte opliep, heeft vandaag het ziekenhuis verlaten. Eind vorige week was al bekend dat zij de ziekte niet meer onder de leden had, maar zij had nog geen toestemming gekregen uit het hospitaal te vertrekken.

Vinson en haar collega Nina Pham liepen ebola op bij de behandeling van de inmiddels overleden patiënt Thomas Eric Duncan in een ziekenhuis in de Texaanse stad Dallas. Pham, die naar een geïsoleerde ruimte bij een overheidsinstelling bij Washington was overgebracht, werd vrijdag genezen verklaard. Nadat zij het ziekenhuis had verlaten, ontving president Barack Obama haar en omhelsde haar. Vinson was op 15 oktober naar een ziekenhuis in Atlanta in de staat Georgia overgebracht.

Inmiddels zijn zo'n 10 duizend mensen besmet met het ebola-virus. Bijna 5 duizend mensen zijn aan de ziekte overleden. Lees hier meer over de ebola-epidemie.




Bron
Lees ook: 'Ebolabestrijding op goede weg'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten