dinsdag 28 oktober 2014

Iraaks-Koerdische strijders via Turkije naar Syrië


Koerdische pesmerga-strijders vechten bij de Iraakse stad Zumar. © reuters.


Tientallen Koerdische strijders zijn vandaag vanuit de Koerdisch-Iraakse stad Erbil naar Turkije gevlogen om van daaruit weer de grens over te steken naar de Syrische grensstad Kobani. Dat heeft een woordvoerder van de peshmerga, zoals de Koerdische strijders zich noemen, vandaag gezegd.


Kobani wordt al geruime tijd verdedigd door Syrische Koerden tegen de extremisten van Islamitische Staat (IS). De grensplaats die voor de Syrische burgeroorlog Ayn al-Arab heette, werd in 2012 door Koerdische milities ingenomen. De peshmerga's behoren tot de belangrijkste tegenstanders van IS aan het front in het noorden van Irak en het noorden van Syrië.

De Koerdische parlement gaf vorige week toestemming aan de peshmerga om zich in Kobani aan te sluiten bij Koerdische strijders die in de Syrische stad strijd leveren met terreurgroep Islamitische Staat. In totaal mogen 150 peshmerga via Turkije naar Kobani reizen. Het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde eerder deze week dat het Iraakse Koerden zou helpen om in Kobani te komen. De stad wordt al wekenlang door IS belegerd en is aan de Syrische kant omsingeld, maar heeft wel een grens met Turkije.

Idriss Nassan, een Koerdische politicus in Kobani, zei vandaag niet op de hoogte te zijn van versterking van de peshmerga. 'Wij hebben geen informatie, behalve wat wij via social media lezen of op het nieuws horen.' Hij zei dat de strijders mogelijk direct contact hebben opgenomen met de Syrisch-Koerdische defensietroepen en dat politici in Kobani er om die reden nog niets over hebben gehoord.

Iran: Turkije voedt burgeroorlog Syrië
Iran staat niet achter het besluit van Turkije om hulp te bieden aan Koerden in de strijd tegen IS en tegelijk het aftreden van president Bashar al-Assad te eisen. Daarmee wordt de inmiddels drie jaar durende burgeroorlog volgens Iran verlengd, meldt het Iraanse persbureau IRNA.

Voor Iran is Assad de grootste bondgenoot in de regio. Door de Turkse steun aan de Koerden in hun strijd tegen IS, vreest Iran dat de positie van Assad op termijn wordt verzwakt. De Koerden staan namelijk aan de kant van de Syrische vrijheidsstrijders, die net als IS een vijand zijn van de regering van Syrië. Mocht IS verslagen worden, zo is de gedachte, dan zouden de wapens zomaar tegen het leger van Assad gekeerd kunnen worden.

Zonder het steunen van 'terroristische groeperingen' door Turkije in Syrië, zou volgens Iran de burgeroorlog al ruimschoots zijn afgelopen. Irans reactie volgt op uitspraken van de Turkse president Tayyip Erdogan, die zei dat Iran geen actie onderneemt om de problemen in de regio op te lossen.


13 luchtaanvallen op IS-doelen
De VS heeft vandaag vier IS-doelen in Syrië vanuit de lucht aangevallen bij de stad Kobani. Coalitiegenoten namen doelen in Irak onder vuur, onder andere bij de Mosuldam en bij de stad Fallujah. Het is onduidelijk hoeveel IS-strijders daarbij zijn omgekomen.




Bron
Lees ook: Eerste zwaarbewapende peshmerga's in Kobani
Lees ook: Peshmerga's trekken belegerd Kobani binnen
Lees ook: Koerden rukken op in Kobani met peshmerga's
Lees ook: IS verliest terrein in Kobani
Lees ook: Pershmerga's bevrijden honderden ontvoerde yezidi's in Irak
Lees ook: Als helden onthaalde peshmerga's bereiken maar weinig in Kobani

Geen opmerkingen:

Een reactie posten