donderdag 30 oktober 2014

Spanningen rondom Tempelberg in Jeruzalem

De neergeschoten Glick © epa.
De Tempelberg of het Verheven Heiligdom in Oost-Jeruzalem is na een moordaanslag op een joodse activist gisteravond afgesloten voor alle publiek. De Palestijnse president Mahmoud Abbas noemde vandaag de afsluiting 'een oorlogsverklaring'.

Abbas zei volgens meldingen van SkyNews dat de sluiting 'een gevaarlijke Israëlische escalatie is en een oorlogsverklaring aan het adres van de Palestijnen en alle andere Arabieren en islamieten'.

De spanningen rond de voor islamieten en joden heilige heuvel nemen de laatste tijd sterk toe. Het is voor het eerst in lange tijd dat Israël de orde probeert te handhaven door gelovigen en toeristen helemaal niet meer toe te laten tot het heiligdom. Dat staat officieel onder Palestijns bestuur, maar Israël beperkt doorgaans wel de toegang voor bepaalde Arabieren en joden mogen er niet zichtbaar bidden.

Yehuda Glick
Vandaag is in Oost-Jeruzalem een Palestijn doodgeschoten die gisteren betrokken zou zijn geweest bij de aanslag op de ultrarechtse Israëlische activist Yehuda Glick. Agenten doodden de verdachte toen ze een huis in de wijk Abu Tor omsingelden en er op hen werd geschoten. Volgens de Palestijnse groepering Hamas was het een 32-jarige man die elf jaar in een Israëlische gevangenis zat en in 2012 vrijkwam. Glick raakte zwaargewond. Hij eist voor joden het recht om op het heiligdom te bidden.

Israël bezette Oost-Jeruzalem in 1967 en probeert er sindsdien de omvang van de Palestijnse bevolking terug te dringen. Volgens de VN wonen er nog altijd bijna 300.000 Palestijnen in Oost-Jeruzalem. Maar door de systematische discriminatie van Palestijnen zijn velen bang hun woning kwijt te raken. Die onzekerheid drijft volgens de VN de spanning verder op.




Bron
Lees ook: Israël roept ambassadeur terug uit Zweden
Lees ook: Israël heropent Tempelberg

Geen opmerkingen:

Een reactie posten