zaterdag 1 november 2014

Boko Haram ontkent wapenstilstand Nigeria

Terreurgroep Boko Haram ontkent een wapenstilstand te hebben gesloten met de Nigeriaanse regering. Het Afrikaanse land maakte twee weken geleden wereldkundig dat het een akkoord had bereikt met de islamisten. Leider Abubakar Shekau liet in een gisteren vrijgegeven video weten dat Boko Haram nog steeds strijdt tegen Nigeria, meldden lokale media vandaag.

Shekau zei dat hij de persoon die namens Boko Haram met de regering heeft onderhandeld, niet kent. Ook sprak hij over de bijna 300 schoolmeisjes die de beweging in april heeft ontvoerd. 'De kwestie van de meisjes is allang vergeten, omdat ik de meisjes al heb laten trouwen.'

Opmars
De radicaal islamitische sekte Boko Haram heeft in het noordoosten van Nigeria de grote stad Mubi onder controle gebracht. Gisteren trokken ze de 250.000 inwoners tellende stad binnen, qua inwonertal de tweede stad van de deelstaat Adamawa.

Bij hun opmars staken milities het hoofdkwartier van politie in brand. Tal van gevangen zijn vrijgelaten. Hoeveel slachtoffers bij de gevechten zijn gevallen, is onbekend. Volgens ooggetuigen hebben de militanten tientallen mensen gedood en zijn duizenden inwoners de stad ontvlucht.

Verrassingsaanval
Strijders van Boko Haram zouden hun zwarte vlag gehesen hebben op het paleis van de heersende Nuhu Wakili familie. Getuigen meldden aan persbureau Reuters dat de rebellen de stad hebben geplunderd, banken hebben beroofd en de belangrijkste markt platgebrand. Nigeriaanse leger gevlucht Volgens de Afrikaanse nieuwswebsite Sahara Reporters heeft het Nigeriaanse leger bevestigd dat een heel bataljon de stad is ontvlucht toen de extremisten naderden. De Nigeriaanse troepen waren niet voorbereid op de verrassingsaanval en namen de benen, hun wapentuig en barakken achterlatend. Het hoofdkwartier van Defensie in de hoofdstad Abuja heeft de militairen opgedragen terug te keren en de stad te heroveren.

Het geweld in het noorden van Nigeria is alleen maar verder opgelopen sinds de regering twee weken geleden een wapenstilstand aankondigde. Het bestand was bedoeld om onderhandelingen tussen met de extremisten te faciliteren in buurland Tsjaad. Doel van de onderhandelingen is de meer dan 200 Nigeriaanse schoolmeisjes vrij te krijgen die meer dan een half jaar geleden door Boko Haram-strijders ontvoerd werden.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten