zondag 26 oktober 2014

Tevredenheid over positie Nederlandse banken

© anp.


De Nederlandse banken hebben hun balansen goed op orde. Dat stelde De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag naar aanleiding van het bankenonderzoek van de Europese Centrale Bank (ECB).

'Wat er aan afboekingen is gevonden is beperkt en is goed te dragen', zei DNB-toezichtsdirecteur Jan Sijbrand over de resultaten van de Nederlandse financiële instellingen. De ECB vond bij de Nederlandse banken voor 3,8 miljard euro aan posten die moeten worden afgeschreven.

Dat is het op vier na hoogste bedrag in de eurozone. Nederland heeft ook de op vier na grootste bankensector van de eurolanden. 'Dit is geen slechte positie', zei Sijbrand. 'Als je zo diep graaft als de ECB, vindt je altijd wel wat.'

Jeroen Dijsselbloem
De Europese financiële sector is versterkt uit het Europese bankenonderzoek gekomen. Minister van Financiën en eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zegt dat in een eerste reactie op de tests door de Europese Centrale Bank van 130 grote Europese banken.

Dijsselbloem constateert dat de Nederlandse bankbalansen goed door de doorlichting van de ECB zijn gekomen. Met de test heeft de ECB goed zicht gekregen op de kwaliteit en schokbestendigheid van de banken.

'Nederlandse banken hebben de afgelopen jaren de nodige maatregelen genomen om hun kapitaalspositie te verstevigen door onder meer risico's af te bouwen en door winstinhouding de balans te versterken. Dat zien we vandaag terug in de resultaten', aldus de minister.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten