zondag 26 oktober 2014

Strijd om Kobani duurt voort

Gevluchte Koerden kijken bij de Turkse grens naar de rook boven Kobani © reuters.


Ruim 800 mensen zijn de afgelopen 40 dagen omgekomen in de strijd om de Noord-Syrische stad Kobani, bij de Turkse grens. Dat heeft het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zondag gemeld.

Zeker 480 strijders van de terreurgroep Islamitische Staat zijn omgekomen. Daarnaast sneuvelden ten minste 300 Koerdische strijders en elf burgers. Ook kwamen elf strijders van de Syrische Koerden van de PYD om. Die partij wordt in Ankara gezien als een 'filiaal' van de in Turkije verboden Koerdische Arbeiderspartij PKK.

De zeker 800 strijders kwamen om door onder meer confrontaties, luchtaanvallen en autobommen in en rondom de stad, die sinds 16 september door IS wordt belegerd.

De Koerdische strijders in Irak zullen 'in eerste instantie" niet naar Kobani afreizen om te vechten tegen IS, maar ze zullen de Koerden daar steunen door wapens te leveren. Dat heeft de woordvoerder van de Iraakse Koerden, Safeen Dizayee, gezegd. Vorige week liet Turkije weten dat de Koerden uit Irak welkom zijn om de grens bij Kobani over te steken.

Executie
IS heeft ongeveer 20 Iraakse politiefunctionarissen geëxecuteerd. IS hield hen vast in de noordelijke stad Mosul, zei een lokale gouverneur zondag. De functionarissen zijn ter dood gebracht in de afgelopen 48 uur. Zij maakten deel uit van een groep van ruim 70 krijgsgevangenen.

IS heeft Mosul op 10 juni bezet. Sindsdien hebben de extremisten honderden mensen gedood die het niet eens zijn met hun ideologie, onder wie mensenrechtenactivisten, artsen, militairen en agenten.

Zaterdag werden zeker 55 IS-strijders gedood door bombardementen van de internationale coalitie op Mosul, aldus veiligheidsbronnen. Daarnaast heroverden Koerdische strijders de Noord-Iraakse stad Zumar en enkele omliggende dorpen. In het midden van het land heroverden Iraakse veiligheidstroepen zaterdag het grootste deel van de stad Jurf al-Sakhar, vlak bij Bagdad.

IS heeft delen van het noorden en westen van Irak in handen.




Bron
Lees ook: 553 doden door luchtaanvallen tegen IS in Syrië

Geen opmerkingen:

Een reactie posten