zaterdag 10 september 2011

Laatste zomerse dag dit jaar

Het lijkt erop dat het vandaag de laatste zomerse dag van het jaar gaat worden. De ochtend begint wat grijs, maar na de een nevelige start laat de zon zich goed zien. Met temperaturen tussen de 23 graden aan zee en zelfs 27 in het binnenland is een terrasje zeker een optie. Maar wel snel zijn. Later in de middag is er, vooral aan de kust, kans op een stevige onweersbui.
De donderbuien gaan mogelijk gepaard met hagel en zware windstoten. Zondag krijgt de zon 's ochtends ook nog wat ruimte, maar de verwachting is dat het niet veel warmer wordt dan 22 graden. De zon gaat al snel schuil achter bewolking, waaruit 's middags de eerste buien zullen vallen.







Na het weekeinde wordt het maandag al niet veel warmer dan 21 graden, en daalt het kwik de dagen daarna in rap tempo naar 17 graden. Ook is er dagelijks kans op buien. Dit instabiele weer houdt heel de week aan. Pas volgende weekeinde is er kans op enige verbetering.

Daarmee lijkt de zomer in Nederland bekeken, en sluiten we de natste zomer van de afgelopen 100 jaar af. Volgens het KNMI telde de zomer van 2011 zeker 8 dagen met meer dan 50 mm regen. Ook bleef de temperatuur flink achter. Er waren slechts zeven dagen waarop het 25 graden of warmer werd.

Wie de kans grijpt om achter een pilsje of wijntje te kruipen, loopt weinig kans op dierlijke overlast. Dit jaar werd uiteindelijk een gemiddeld wespenjaar. Hoewel er door het mooie voorjaar 20 procent meer nesten tot ontwikkeling kwamen dan vorig jaar, heeft het daaropvolgende slechte weer de insecten geen goed gedaan. Zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit Wageningen. (Redactie)

Bron:

Lees ook: Code oranje: Waarschuwing voor zwaar onweer

Geen opmerkingen:

Een reactie posten