donderdag 8 september 2011

Twitter verraadt bijstandsfraudeurs

© ANP
Iemand die twittert dat zijn buurman een nieuwe auto heeft, kan onbedoeld de aanzet geven tot ontmaskering van een bijstandsfraudeur.
Tien Nederlandse gemeenten, waaronder Amsterdam en Utrecht, huren onderzoeksbureaus in die met speciale software Twitter, Facebook, LinkedIn en Hyves scannen op verdachte zoektermen als vakantie of auto. In maar liefst zeventig van de honderd tot nu toe onderzochte dossiers stuitten ze op verdachte zaken.


Vaak is de verdenking dat bijstandsgerechtigden stiekem over veel geld of dure spullen beschikken zo sterk, dat de gemeenten hen vervolgen.  









Frauderende kunstenaar
Een van zijn onderzoekers kreeg een dossier van een beeldend kunstenaar met een schuld aan de gemeente. Zijn verblijfplaats was onbekend. Een van zijn kinderen bleek een redelijk fanatieke twitteraar en in een van de tweets werd gesproken over de aankomende vakantie naar haar vader in Frankrijk. Inclusief de datum van vertrek.

Op de Hyves-pagina van de dochter dook in een van de 'krabbels' aan een vriendin het adres in Frankrijk op. Die gegevens zijn doorgespeeld aan de gemeente. De opgespoorde website van de kunstenaar deed de rest. De verkoopwaarde van de daar aangeboden schilderijen overschreed ruim de schuld aan de gemeente.






Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten