zaterdag 12 november 2011

Commando's beëindigen kaping Turkse veerboot


© epa

Turkse veiligheidstroepen hebben een man gedood die vrijdag 12 uur lang een veerboot met 24 opvarenden had gekaapt. Het was de enige kaper aan boord. Dat heeft de gouverneur van Istanbul Huseyin Avni Mutlu zaterdagmorgen bekendgemaakt.
Commando's bestormden het schip en schoten de kaper dood. ,,De gijzelnemer was duidelijk lid van een terreurgroep'', zei de gouverneur. De dader was 28 à 30 jaar oud en droeg een voorwerp met een knop en kabels. Bomexperts zijn begonnen het voorwerp te analyseren.

Geen concrete eisen
De 18 passagiers en zes bemanningsleden zijn in veiligheid gebracht. Een deel werd wel voor controle naar het ziekenhuis gebracht. Anderen gingen naar het politiebureau. De snelle Kartepe-veerboot tussen de steden Izmit en Karamursel kan normaal wel 400 passagiers vervoeren. Het schip was voor anker gegaan en was naar verluidt door zijn brandstofvoorraad heen.








Minister van Verkeer Binaldi Yildirim zei dat de kaper geen concrete eisen had gesteld. Hij vroeg alleen om brandstof, eten en drinken. De minister zei dat er aanwijzingen zijn dat de kaper deel uitmaakte van de verboden Koerdische organisatie PKK, die vaker aanslagen pleegt op Turkse doelen. Veiligheidsexperts hielden er rekening mee dat de gijzelnemer naar het eiland Imrali zou willen varen, circa 120 kilometer verderop. Daar zit PKK-leider Abdullah Öcalan gevangen sinds 1999.

PKK
De kaping komt enkele weken na het begin van een Turks legeroffensief tegen de PKK. Militairen vielen rebellenkampen in het noorden van Irak aan. Dat gebeurde na PKK-aanvallen op Turkse legerposten, waardoor zeker 24 militairen omkwamen. Het was het zwaarste verlies voor Turkije in bijna twee decennia.

De PKK strijdt sinds 1984 voor een onafhankelijk Koerdistan in het berggebied op de grens van Turkije, Syrië, Irak en Iran. De strijd heeft ongeveer 45.000 levens geëist. Het komt echter zelden voor dat de PKK kapingen uitvoert. De organisatie heeft nog niet gereageerd.

De identiteit van de dader is nog niet bekendgemaakt. Eerder werd gemeld dat vier of vijf aanvallers de macht over het schip hadden overgenomen. (Redactie/ANP)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten