donderdag 10 november 2011

Spontaan ontstaat er een nieuw Canarisch eiland

Het zijn nog niet meer dan een stukjes steen die soms maar centimeters boven zeeniveau uitsteken, maar het is onmiskenbaar de geboorte van een nieuw onderdeel van de Canarische Eilanden.

De onderzeese vulkaanuitbarsting nabij het eiland El Hierro zorgt door de uitstoot van duizenden tonnen lava voor een ophoping richting wateroppervlak en die door het water snel stolt tot een enorme onderzeese steenmassa.

De hoofdkrater blijft onder water nog steeds vuur spuwen, wat gepaard gaat met spectaculaire 20 meter hoge aswolken die, als ze eenmaal het oppervlak bereiken, zorgen voor een penetrante zwavellucht en het zeewater in de nabije omgeving verwarmt tot maar liefst 35 graden.









Samensmelting
Als het lavaspuwen nog enige tijd doorgaat verwachten geologen dat het nieuwe eiland zal samensmelten met El Hierro. In het dorpje La Restinga, dat vlakbij de krater ligt zijn alle 600 inwoners geëvancueerd nadat de vulkaanuitbarsting begon.

De aarde onder het eiland is al sinds afgelopen juli onrustig. Sindsdien zijn al meer dan 10.000 (grotendeels kleine) aardbevingen geregistreerd.
(Coen Brandhorst)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten