vrijdag 23 december 2011

Gemeente Buren stuurt gevaarlijke bom retour


De inwoners van de Utrechtse Heuvelrug zitten het hele kerstweekend opgescheept met een vliegtuigbom uit de oorlog die nog op springen staat. De gemeente kreeg de duizendponder gisteren terug van buurgemeente Buren, waar het explosief niet tot ontploffing kon worden gebracht.
De bom was deze week van een baggerschip in de Lek bij Amerongen getakeld en door de Explosieven Opruimingsdienst naar het vlakbij gelegen Eiland van Maurik in Buren gebracht om hem daar tot ontploffing te brengen. Het grondwater staat daar echter zo hoog, dat het onmogelijk is een gat van vijf meter te maken om de bom in te begraven voordat hij tot ontploffing kan worden gebracht.








'Dan is het goed gemeentelijk gebruik om zo'n vondst terug te geven aan de gemeente waar die vandaan komt,' zegt een woordvoerder van Buren tegen het AD. De bom lag op een schip dat bagger uit de schoongemaakte Vecht bij Weesp afvoerde.

Toen die werd ontdekt, werd het schip bij Amerongen stilgelegd. Amerongen valt onder de gemeente Utrechtse Heuvelrug en die moet het projectiel nu tijdelijk opbergen. Dinsdag wordt bekeken waar de bom alsnog onschadelijk kan worden gemaakt. (Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten