maandag 10 juni 2013

Robotvlieg is amper groter dan een echte

Wetenschappers van Harvard zijn erin geslaagd een robotvlieg te maken die amper groter is dan een echte. Het apparaatje, dat losjes gebaseerd is op het lichaam van de insecten, bestaat uit ultradunne laagjes van composietmaterialen die aan elkaar zijn geplakt.

De machine weegt amper 80 milligram maar is voor stroom nog wel afhankelijk van een externe krachtbron, waarmee ze verbonden is via een dun kabeltje.

Toch kan de robotvlieg opstijgen en elementaire vliegmanoeuvres uitvoeren. De makers denken dat de 'kunstvlieg' enkele minuten zou kunnen vliegen met een ingebouwde krachtbron, meldt Science.

Toepassingen
Een robotvlieg zou in rampgebieden naar overlevenden kunnen speuren, plaatsen kunnen onderzoeken waar mensen niet kunnen komen, in kapotte machines kunnen vliegen op zoek naar problemen of zelfs mensen kunnen bespioneren.

Toch is dat nog niet voor morgen, want de wetenschappers kampen nog met 'ernstige miniaturisatieuitdagingen', zowel bij het bouwen van de robot als bij het maken van camera's en computers die minuscuul genoeg zijn.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten