dinsdag 3 januari 2012

Hitterecord in Australië leidt tot uitschakeling elektriciteit



Australië zweet: het zuiden van het continent beleeft immers het heetste begin van het jaar sinds meer dan een eeuw. Het weer is met temperaturen boven 40 graden Celsius zo extreem, dat elektriciteitsleveranciers in enkele regio's de elektriciteit moesten uitschakelen om bosbranden te voorkomen. Dat heeft televisiezender ABC gemeld.
"Natuurlijk begrijpen we dat de mensen daar nadeel van ondervinden", zegt een woordvoerder van leverancier Electricity Trust of South Australia. Wanneer de elektriciteitsvoorziening echter blijvend verzorgd wordt, bestaat het gevaar dat de hoogspanningskabels vernietigende bosbranden veroorzaken.

Geen airconditioning
In enkele populaire vakantieoorden aan de zuidkust van Australië moesten mensen het begin van de week zien door te komen zonder airconditioning. Winkeleigenaars zijn niet tevreden dat in het midden van het hoogseizoen hun koelkasten gedeeltelijk onaangekondigd uitvielen. De hulpdiensten zouden ook eenmaal per uur moeten uitrukken voor mensen met een zonneslag.






In de zuidelijke kuststad Adelaide werden temperaturen van 41 graden Celsius opgemeten, verder in het land steeg het kwik zelfs tot 43 graden. Rond deze tijd van het jaar liggen de hoogste temperaturen in het zuiden van het land normaal rond 30 graden.

100 bosbranden
Er woeden momenteel meer dan 100 bosbranden in de zuidelijke staat Victoria, waar drie jaar geleden 173 mensen in branden omkwamen en meer dan 500.000 hectare land verwoest werd. (dpa/adha)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten