maandag 2 januari 2012

Verontrustend: anorexia raakt zelfs driejarig meisje

In Groot-Brittannië maken gezondheidsexperts zich ernstig zorgen over het stijgende aantal gevallen van anorexia. Er is zelfs een meisje van amper 3 jaar behandeld voor de eetstoornis. Volgens dokters is dat de schuld van de maatschappij, die te veel druk legt op jonge meisjes om te voldoen aan het 'perfecte' lichaamsbeeld.
Het zijn schokkende cijfers die enkele dagen geleden gepubliceerd werden in Groot-Brittannië. Daaruit bleek dat sinds 2007 in slechts een ziekenhuis 125 kinderen onder de 18 jaar werden behandeld voor een eetstoornis. Vooral meisjes worden getroffen, met 102 ten opzichte van 23 jongens.

De meerderheid (109 kinderen) was tussen 12 en 16 jaar oud, maar enkele kinderen waren zelfs jonger dan 10. Zo behandelde de East Lancashire Child and Adolescent Service (ECAS) twee zesjarigen, vier zevenjarigen en zelfs een driejarig meisje.








Topje van IJberg
Nog verontrustender is dat deze cijfers volgens dokters slechts het topje van de ijsberg zijn. 'Slechts een op de vijf kinderen met een eetstoornis zoekt hulp,' zegt kinderpsychiater Malcolm Bourne van de ECAS tegen de Daily Mail.

'Bovendien duurt het vaak 18 maanden tot 2,5 jaar voor iemand in de omgeving van het kind beseft dat hij of zij een eetstoornis heeft en hulp wordt gezocht,' vervolgt Bourne.

Dood
En dat is niet zonder gevaar, want eetstoornissen kunnen op lange termijn zelfs tot de dood leiden. 'Ongeveer 5 procent van de kinderen met een eetstoornis sterft uiteindelijk aan de aandoening, omdat ze zich verzetten tegen een behandeling,' schat dr. Bourne.

Volgens de kinderpsychiater draagt de maatschappij zonder twijfel bij aan de eetstoornissen, want jonge mensen staan onder druk om te voldoen aan het 'perfecte' lichaamsbeeld. 'De meeste kinderen met een eetstoornis hebben een verstoord zelfbeeld. Iedereen ziet dat ze te mager zijn, maar zij denken dat ze dik zijn,' aldus dr. Bourne.
(Redactie)

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten