woensdag 4 januari 2012

Dodelijk nieuwjaarsdiner met giftige paddenstoel

Ook giftig: de vliegenzwam. © THINKSTOCK

In de Australische hoofdstad Canberra zijn twee mensen overleden na het eten van de extreem giftige groene knolamaniet, beter bekend onder zijn Engelse naam 'death cap mushroom'.
De paddenstoel lijkt op een andere schimmel die wel eetbaar is en populair is in Aziatische gerechten. Vermoedelijk werd de dodelijke paddenstoel dus verward met de eetbare, al is het nog niet duidelijk of de schimmels uit de winkel kwamen of zelf waren geplukt.

In de buurt van Canberra komt de dodelijke 'death cap' in het wild voor. Hij komt gewoonlijk voor in de (Australische) herfst, maar recente regenval heeft de groei versneld.

Dodelijk
30 tot 50 gram van groene knolamaniet kan al dodelijk zijn. De symptomen duiken echter pas op na 10 tot 16 uur of zelfs nog langer na het eten.







De eerste symptomen zijn vaak erg hevige buikpijn, braken en diarree, en dan is het al te laat om de maag nog leeg te pompen. De symptomen verdwijnen na een dag of twee weer, en het slachtoffer lijkt zich dan beter te voelen. Al die tijd blijft het gif de lever aanvallen, en na vier tot vijf dagen zijn de lever en de nieren ernstig beschadigd. Zonder behandeling overlijdt de patiënt een week tot twee weken na het eten van de paddenstoel.

Nieuwjaar
De Australische slachtoffers aten de knolamaniet tijdens een nieuwjaarsetentje waar nog andere mensen aanwezig waren. De autoriteiten geven de identiteit van de dodelijke slachtoffers nog niet vrij, maar melden wel dat nog een 52-jarige vrouw en twee mannen van 38 en 51 in kritieke toestand naar het ziekenhuis werden gevlogen. Een vierde slachtoffer werd behandeld in het ziekenhuis maar mocht al naar huis.

'Een persoon krijgt nog verzorging, twee mensen zijn overleden', zegt een woordvoerder van het Royal Prince Alfred Hospital in Sydney tegen Australische media.
(Redactie)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten