zondag 19 februari 2012

Iran stopt levering olie aan Frankrijk en Groot-Brittannië

Iran stopt de levering van olie aan Frankrijk en Groot-Brittannië. Dat heeft het Iraanse ministerie van Olie laten weten. Een woordvoerder laat weten dat Iran de olie zal verkopen aan nieuwe klanten. De VS ziet daarin een teken dat de sancties beginnen te werken en maant andere landen aan om rustig te blijven: "een aanval haalt op dit niks uit", zo luidt de boodschap.
De stopzetting van de olielevering lijkt een enorme bedreiging, maar blijkt feitelijk een lege doos: Veel effect zal het besluit niet hebben: Frankrijk importeerde nauwelijks olie uit Iran, Groot-Brittannië helemaal niet.

Toch wil dat niet zeggen dat Iran het niet meent: de leverstop is vooral een waarschuwing aan grotere importeurs van Iraanse olie, zoals Italië en Griekenland.

EU wil import afbouwen
De beslissing is ook geen complete verrassing: Iran had afgelopen woensdag al aangekondigd dat het zijn olieverkoop aan verscheidene Europese landen naar beneden wil herzien. Dat gebeurde na de mededeling van de Europese Unie dat ze zou stoppen met de import van Iraanse olie vanaf 1 juli.

Op die manier willen ze Teheran onder druk zetten om te stoppen met het verrijken van uranium, wat gebruikt wordt voor nucleaire toepassingen zoals kernenergie maar ook voor het ontwikkelen van kernkoppen.







"Het werkt"
Iran is zoals gewoonte niet onder de indruk, en slaat terug met het machtigste wapen op dit moment: olie. Een manier dat de sancties beginnen te werken, aldus de Amerikaanse legerbaas generaal Martin Dempsey. "Daarom is een aanval voorbarig." Al moeten de Europese landen zich wel voorbereiden op een eventueel ingrijpen. "Dan gaat het nu vooral om een betere defensieve voorbereiding'', aldus de bevelhebber.

Demsey reageert daarmee op zenuwachtige reacties van Israël, dat zinspeelde op een aanval. "De Amerikaanse regering heeft er vertrouwen in dat de Israëli's onze zorgen begrijpen.''

Ook de Britse minister van Buitenlandse Zaken, William Hague, hoopt dat Israël niet overgaat tot een aanval.

Iran blijft erbij dat het nucleaire programma enkel bedoeld is voor vreedzame doeleinden. De rest van de wereld hecht daar maar weinig geloof aan omdat Iran geen onafhankelijke waarnemers toelaat om dat te controleren. (adb/belga/edp)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten