maandag 20 februari 2012

Kleuter met half hart buiten lichaam wordt 3 jaar

Drie dagen gaven de dokters Ryan Marquiss bij zijn geboorte in 2009, maar inmiddels viert de kleuter eind februari zijn derde verjaardag. Het jongetje uit Pennsylvania werd geboren met een half hart dat bovendien buiten zijn lichaam lag. Zijn hartje was ook nog eens vatbaar voor zware infecties.
Mama Leighann (34) en papa Henry (34) kregen destijds de raad om de zwangerschap na 12 weken af te breken. Ryan zou de geboorte immers niet overleven. Maar het pakte anders uit.

In bomen klimmen
Ectopia cordis (hart uit de borstkas, dea): zo wordt de aandoening genoemd. Komt maar acht keer voor op een miljoen geboortes. In alle andere (bekende) gevallen overleefde het kind de eerste drie dagen niet.







Op de koop toe miste Ryan nog eens de rechterhelft van zijn hart. Intussen heeft de kleuter al een dozijn operaties ondergaan: zijn hart werd in zijn lichaam geplaatst en er werd onder meer voor gezorgd dat zijn halve hart het werk doet van een volledig hart.

'Hij is zo dapper. Sporten zal hij allicht nooit mogen doen, maar met aangepaste bescherming is er veel mogelijk. In bomen klimmen, rondcrossen in een speeltuin: dat zal hij wel kunnen. In de toekomst zal hij wellicht een harttransplantie nodig hebben om te blijven leven. Elk moment dat we nu met Ryan hebben, koesteren we', besluit Leighann, mama van nog twee dochters: Natalie (7) en Ainsley (5).

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten