woensdag 22 februari 2012

Nieuwe beelden shuttleramp Challenger opgedoken

Er zijn nieuwe amateurbeelden opgedoken van de ramp met de spaceshuttle Challenger uit 1986. De beelden werden gemaakt door een familie die op het vliegveld van Orlando stond te wachten op zijn vlucht.


De website van het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist heeft de beelden in handen gekregen. Daaruit blijkt dat de filmers amper in de gaten hebben dat er een ramp aan het voltrekken is. De filmer, mijnheer Karman uit New York, vertelde dat op het vliegveld op het moment van de explosie niemand echt in de gaten had dat er iets mis was. Pas later werd de omvang van het incident duidelijk.

Tot nu toe was er slechts een amateurfilm van de ramp bekend. In de jaren '80, toen er nog geen digitale camera's en telefooncamera's bestonden, kwam het maar zelden voor dat rampen gefilmd werden. Waarom de familie nu pas met het filmpje naar buiten is gekomen is niet bekendgemaakt.

De ramp met de Challenger vond plaats op 28 januari 1986. Alle zeven astronauten aan boord van het ruimtevaartuig kwamen bij de ramp om het leven. De oorzaak van de ontploffing was een lek in de afdichting in één van de brandstoftanks die aan de shuttle vastzaten.
(Coen Brandhorst)


Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten