dinsdag 21 februari 2012

Veel Belgen geplaagd door computervirus dat geld vraagt

Sinds enkele dagen worden steeds meer internetters getroffen door een virus dat hun computer blokkeert. Achter de software zitten cybercriminelen die willen dat het slachtoffer geld overmaakt, meldt de federale politie.
Uit de eerste verklaringen van slachtoffers blijkt dat de meesten werden geïnfecteerd terwijl ze online spelletjes speelden. Volgens de politie zijn er nog andere manieren voor de verspreiding van dergelijke virussen, zoals via een bijlage in een e-mail en via illegale kopieën van software die wordt verspreid in peer-to-peer netwerken. De computer van het slachtoffer wordt geblokkeerd en enkel het scherm met de betalingsmogelijkheid is nog toegankelijk.







Onderzoek
Momenteel heeft de politie nog geen zicht op de effecten die de kwaadaardige software veroorzaakt. De eerste analyse van de computer van een slachtoffer is momenteel aan de gang, luidt het.
Soortgelijke gevallen zijn volgens de politie reeds gekend in het buitenland. Daar bleek deze software niet alleen de computer van het slachtoffer te blokkeren, maar ook alle gebruikersbestanden te versleutelen. Het slachtoffer krijgt hierdoor geen toegang meer tot zijn bestanden.

Nooit betalen
De politie raadt slachtoffers aan om een foto te nemen van alle mogelijke afbeeldbare schermen van de computer, en benadrukt niet te betalen. "Je kan als slachtoffer best klacht indienen bij de lokale politie." De Federal Computer Crime Unit (FCCU) coördineert de verschillende dossiers om zo snel mogelijk een beter zicht te krijgen op de omvang van de infectie. (belga/sam)

Bron:

Geen opmerkingen:

Een reactie posten