maandag 4 juni 2012

Agressieve spinnen vallen dorp aan: twee doden

In India leeft de bevolking van Sadiya in angst nadat het dorp in de staat Assam vorige maand kreeg af te rekenen met een invasie van agressieve spinnen. Twee mensen overleden nadat ze werden gebeten, meldt The Times of India.

De spinnen kwamen uit het niets toen de inwoners op 8 mei een hindoefeest aan het vieren waren. De dagen erna overleden twee mensen, een man met de naam Purnakanta Buragohain en een jongen wiens naam niet gekend is. Nog veel andere mensen daagden bij het lokale ziekenhuis op met spinnenbeten.

Agressief
Het opmerkelijke is dat de dieren erg agressief bleken en echt in zwermen op de mensen afkwamen. "De spin springt naar alles wat in de buurt komt. Sommige slachtoffers beweren dat de spin zich aan hen vastklampte na het bijten. Als dat zo is, moet er voorzichtig mee worden omgegaan. De kaken en scharen zijn vrij krachtig," zegt L.R. Saikia, hoofd van het departement Levende Wetenschappen van de Universiteit van Dibrugarh.








Experts
Teams van Indiase spinnenexperts arriveerden op 22 mei in het dorp, maar hebben de soort nog niet kunnen identificeren. Aangezien er geen gegevens zijn van giftige spinnen in de deelstaat, vermoeden ze dat het gaat om een uitheemse soort, mogelijk een verwant van de tarantula, aname atra of funnelweb. Ook een compleet nieuwe soort is mogelijk, luidt het. De disctrictsoverheid panikeert alleszins en overweegt heel het dorp te besproeien met het insecticide DDT.

Sjamanen
De onderzoekers voeren ook nog tests uit om te achterhalen hoe giftig de spinnen zijn. Slachtoffer Jintu Gogoi toonde aan de Times of India zijn zwarte, opgezwollen vinger, en zegt dat hij een dag in het ziekenhuis verbleef met verschrikkelijke pijn en misselijkheid. Anil Phatowali, het hoofd van het lokale ziekenhuis, zegt dat er geen antigif werd toegediend omdat dokters niet zeker waren of de spin überhaupt giftig was. "De twee mensen die zijn overleden gingen eerst naar sjamanen, die hun wonden opensneden met scheermesjes en zo bloed afnamen om dat te verbranden. Dat kan hen ook ziek hebben gemaakt," stelt dokter Phatowali.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten