vrijdag 8 juni 2012

Zwart gat uit zijn sterrenstelsel gestoten

Astronomen hebben sterke aanwijzingen dat een enorm zwart gat met miljoenen kilometer per uur uit zijn sterrenstelsel is gestoten. Dat heeft de NASA bekendgemaakt.

Franceso Civano van het Harvard-Smithsonian Centrum voor Astrofysica en collega's bekeken met de Chandra-röntgentelescoop naar het systeem CID-42 in een sterrenstelsel op zo'n vier miljard lichtjaar van ons verwijderd. Met de Hubble-telescoop hadden zij daar eerder twee bronnen van optisch licht gezien.

Meer optische data van grondtelescopen suggereerden dat die twee bronnen van elkaar wegvliegen met zeker vijf miljoen kilometer per uur. De Chandra leerde dat slechts van één bron röntgenstraling kwam, zo goed als zeker kwam de straling van heet gas dat door een superzwaar zwart gat wordt opgeslorpt.

Mogelijk botsten bij het tegen elkaar knallen van twee sterrenstelsels ook de twee zwarte gaten in hun centrum. Zij smolten dan samen tot één enkel zwart gat dat teruggekaatst werd door - al door Albert Einstein voorspelde - krachtige gravitationele golven ten gevolge van de botsing. Daardoor kreeg het nieuwe zwarte gat een voldoende trap om eventueel het sterrenstelsel te verlaten.

Computersimulaties toonden aan dat zulke zwaartekrachtsgolven in de ene richting sterker kunnen zijn dan in de andere, waardoor het superzware zwarte gat in één bepaalde richting kan worden weggestoten.

De ontdekking kan ook impliceren dat er veel reusachtige zwarte gaten ongezien rondkuieren in de onmetelijke ruimte tussen sterrenstelsels.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten