donderdag 11 oktober 2012

'Meisjes moeten jong worden uitgehuwelijkt om verkrachting te voorkomen'

Een jongen van 16 naast zijn veel jongere bruid in Indore, India © ANP.


Meisjes kunnen beter heel jong worden uitgehuwelijkt om zo te voorkomen dat ze worden verkracht. Dat is het advies van een groep van panchayat (Indiase traditionele raad van oude wijze mannen) nu het gebied waarin zij wonen, is verlamd door een golf van verkrachtingen. Uithuwelijking is een van de onderwerpen waarvoor de Verenigde Naties vandaag, op de eerste Wereldmeisjesdag, aandacht voor vraagt.

De oproep komt nadat Sharmila, een meisje van 16 van wie de achternaam niet bekend is, door een groep mannen is verkracht. Het kind heeft zelfmoord gepleegd. Volgens haar familie, woonden de daders in de buurt, en keken andere buren toe zonder in te grijpen - onder wie een lokale politieman. Enkelen van hen zijn nu gearresteerd.

Kort na de verkrachting goot het meisje kerosine over haar lichaam en zette zichzelf in brand. Ze werd naar een lokaal ziekenhuis gebracht, maar kon niet meer gered worden. Het was de veertiende verkrachting in het gebied in Haryana, niet ver van de hoofdstad Delhi, in vier weken tijd. Hierop werden de dorpsraden, die zeer machtig zijn in het gebied, om advies gevraagd.

'Door de leeftijd waarop meisjes trouwen te verlagen, kunnen we de negatieve invloed van vulgaire televisie en films misschien tegen gaan', besloten deze panchayat gezamenlijk. 'Door deze films bereiken sommige meisjes de puberteit veel eerder, en niet iedereen kan daar mee omgaan.'






Sonia Gandhi, voorzitter van de invloedrijke Congres Partij, die deze week op bezoek was bij de familie van Sharmila, heeft woedend gereageerd op de uitspraak. Volgens haar is het niet aan dorpsraden om te bepalen op welke leeftijd meisjes mogen trouwen. De voormalige deelstaatminister van Haryana, Om Prakash Chautala, schaarde zich echter wel achter de uitspraak. 'We moeten leren van het verleden', zegt hij. 'In de tijd van de Moghuls werden meisjes ook uitgehuwelijkt om hen te beschermen tegen misdaden en een dergelijke situatie doet zich in onze staat nu weer voor.'

Wereldmeisjesdag
Uithuwelijking is een van de onderwerpen waarvoor de Verenigde Naties vandaag aandacht vragen op de eerste Wereldmeisjesdag. Over de hele wereld worden miljoenen meisjes nog op jonge leeftijd uitgehuwelijkt, wat in veel gevallen weer een reden is dat zij met hun school stoppen. Wereldwijd gaan 75 miljoen meisjes niet naar school.

Vandaag wordt het rapport Because I am a Girl - The State of the Worlds Girls 2012 gepresenteerd.

Bron

1 opmerking:

  1. Zo kunnen de meisjes dan als goedkope werksters voor de familie van de man worden ingezet, een slavenbestaan. De ideëen van die grijsaards passen altijd weer in hun eigen straatje. Het belang van de minderjare bruid wordt doelbewust genegeerd.

    BeantwoordenVerwijderen