dinsdag 19 maart 2013

'NAVO klaar voor mogelijk ingrijpen Syrië'

De NAVO bereidt zich voor op een mogelijk militair ingrijpen in Syrië. Dat zei de Amerikaanse NAVO-commandant in Europa, James Stavridis, dinsdag tegen een Amerikaanse Senaatscommissie.

De admiraal zei dat de Amerikaanse troepen klaar staan als de VN-Veiligheidsraad en de andere NAVO-lidstaten een beroep op hen doen. De Verenigde Staten kijken naar een ,,verscheidenheid aan mogelijke operaties''. Een van de mogelijkheden is het geven van steun aan de rebellen op een manier die de impasse doorbreekt, liet Stavridis weten.

Verder zijn er binnen de NAVO discussies over een no-fly-zone, het geven van 'dodelijke' steun aan de opstandelingen en het instellen van wapenembargo's, zei hij.

Bij het handhaven van een no-fly-zone kunnen de regeringstroepen van president Bashar al-Assad geen gevechtsvliegtuigen en helikopters meer inzetten. Volgens Stavridis kunnen de Patriot-raketten die de NAVO bij de Turks-Syrische grens heeft opgesteld daarbij behulpzaam zijn.

De Patriots kunnen in zodanige positie worden opgesteld dat ze Syrische vliegtuigen kunnen neerschieten, aldus de admiraal. Hij gaf aan dat dat een sterke ontmoediging voor piloten zal zijn om nog in die zone te vliegen.

Bron

1 opmerking: