dinsdag 19 maart 2013

Parlement Cyprus wijst reddingsplan af

Het parlement in Cyprus heeft de financiële reddingsplannen van de regering en internationale geldschieters afgewezen. Het voorstel om alle spaarrekeninghouders mee te laten betalen aan de redding, is voor het parlement onverteerbaar.

Geen enkel parlementslid stemde voor het reddingsplan. De partij van president Nicos Anastasiades onthield zich van stemmen. 36 parlementariërs stemden tegen. De heffing op spaargelden was een voorwaarde voor de 10 miljard steun die Cyprus zou krijgen. Minister van Financiën Dijsselbloem riep de Cyprioten eerder dinsdag op 'de uitgestoken hand' te accepteren.

President Anastasiades had al voor de stemming aangekondigd woensdag over alternatieven te gaan praten. Dinsdag ging hij de boer op met een compromisvoorstel waarbij spaarrekeningen tot 20.000 euro met rust gelaten zouden worden. Maar dat voorstel kon niet op een meerderheid rekenen, zo bleek al snel.

Maandagavond besloten de leden van de eurogroep dat Cyprus het reddingsplan mag aanpassen om de kleine spaarders te ontzien, zolang de bankenheffing maar minimaal 5,8 miljard oplevert. In het oorspronkelijke voorstel betalen Cypriotische spaarders een eenmalige 'solidariteitsheffing' van 6,75 procent over de eerste 100 duizend euro. Daarboven zou een heffing van 9,9 procent gelden.

Buiten het parlementsgebouw kwamen dinsdag honderden mensen bijeen om te demonstreren tegen de reddingsplannen.

Bron
Lees ook: Cypriotische politici buigen zich over plan B

Geen opmerkingen:

Een reactie posten