Het inzetten van drones boven Nederland leidt tot zorgen in de Tweede Kamer. Zo vindt Gerard Schouw van D66 dat het wel lijkt of de hele Nederlandse bevolking al bij voorbaat verdachte is. Drones zijn onbemande vliegtuigjes die op verzoek van de politie steeds vaker lijken te worden ingezet.
Schouw heeft er inmiddels vragen over gesteld aan minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). 'Ze worden soms om heel plausibele redenen ingezet, maar het wordt sluipenderwijs steeds meer. We weten niet waar, wanneer of hoeveel', aldus Schouw. Ook is niet bekend wie er nu precies over de inzet beslist en of en hoe dan de gegevens worden opgeslagen, klaagde hij.
Ahmed Marcouch van de PvdA zit deels met dezelfde vragen. Het kan best zijn dat de inzet van de toestellen in de bestaande regels kan worden ingepast, zegt hij. Er vliegen immers ook heli's boven risicogebieden en er gaan toch ook politiewagens op surveillance, herkenbaar en onherkenbaar. 'Maar mensen moeten niet het gevoel krijgen dat ze stiekem worden bespioneerd. Het moet goed geregeld en verantwoord zijn.'
Privacy
De SP wil al langer duidelijkheid, aldus Sharon Gesthuizen. Zij is niet helemaal tegen drones, want goede opsporingsmogelijkheden bij zware criminaliteit zijn belangrijk. 'Maar dit kan niet zonder een duidelijk mandaat en moet onder voorwaarden worden gebruikt.' Je moet geen drone boven je hoofd hebben als er te weinig aan de hand is, vindt ze, want dat betekent een schending van de privacy.
Peter Oskam van het CDA heeft er allemaal niet zo'n moeite mee, zei hij. Als de drones bewust worden ingezet, dan is dat prima in de strijd tegen de criminaliteit. Het doel heiligt de middelen en voor aantasten van de privacy is hij niet zo bang. Wel wil hij weten of de drones eigenlijk wel veilig genoeg zijn. 'In de Verenigde Staten zijn er een paar neergestort.'
Bron
Lees ook: Politie zet steeds vaker drones in
Lees ook: Justitie wil drones uit de lucht kunnen halen
Geen opmerkingen:
Een reactie posten