De European Space Agency (ESA) presenteerde vandaag de resultaten van hun Planck-telescoop. Een superscherpe foto waarop je het universum kan zien toen het nét ontstaan was.
Met de foto is er bewijs voor de gangbare theorie over wat er gebeurde tijdens het ontstaan van het heelal. Wat je op de foto kan zien is een kaart van het hele heelal, fracties nadat het ontstaan was.
'Je kunt de kosmische achtergrondstraling (CMB) zien als een fossiel van het universum. Het kan ons dingen leren over het verleden. Met de nieuwe beelden kunnen we nog beter naar dit verleden kijken,' zei een van de onderzoekers van de ESA tijdens de persconferentie.
Een van de opmerkelijke conclusies die de onderzoekers kunnen trekken aan de hand van de foto, is dat ons universum 100 miljoen jaar ouder is dan we dachten.
Kosmologen bestuderen het ontstaan van ons universum. In de loop der jaren hebben ze een soort standaard-idee ontwikkeld voor hoe het universum ontstaan moet zijn. Daarmee berekenden ze hoe de achtergrondstraling eruit zou moeten zien, áls het model klopt. Met de hoge resolutie (15 miljoen pixels) van de Planck-foto wordt het model bevestigd.
'We zouden kunnen zeggen, nu we dit bewijs hebben, dat we het heelal snappen. Kosmologie is klaar, op een paar problemen na,' zei een ander lid van het team.
De Planck-telescoop werd in 2009 gelanceerd. Nu, vier jaar later, heeft hij eindelijk lang genoeg naar de ruimte gestaard om deze beelden te maken. Tot het einde van het jaar blijft de telescoop doorwerken. Daarna is de koelvloeistof op en wordt de satelliet zelf te warm om nog betrouwbare observaties te doen.
Bron zie foto
Geen opmerkingen:
Een reactie posten