zondag 17 maart 2013

9 jaar en tbs in horrorzaak rond dove Utrechtse vrouw

De rechtbank in Utrecht heeft donderdag de 41-jarige Gerrit van den H., die de dove Freya Svasek maandenlang heeft vastgehouden in zijn woning in Hoevelaken, veroordeeld tot 9 jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

Medeverdachte Robbert P. kreeg 7 jaar en tbs opgelegd. Beide straffen waren hoger dan de eis. De aanklager eiste eerder 7 jaar en tbs met dwangverpleging tegen Van den H. Zijn medeverdachte hoorde toen 6 jaar en tbs eisen.

De rechtbank noemde wat de dove vrouw is overkomen het scenario van een horrorfilm. Volgens de rechtbank hebben de twee verdachten Freya Svasek gevangengehouden, verkracht en zwaar lichamelijk letsel toegebracht. In een van zijn eerder betogen zei de officier van justitie dat de vrouw 'seksslaaf en boksbal' gebruikt was.

Stelselmatig verkracht
De dove en hulpbehoevende Freya werd vorig jaar geleden sterk vervuild, en met een aantal botbreuken, door de politie gevonden. Ze werd toen al 4 maanden vermist. De vrouw verklaarde dat zij al die tijd tegen haar zin was vastgehouden.

De twee mannen zouden haar stelselmatig hebben verkracht en mishandeld. Die ontkennen echter dat ze de vrouw iets hebben aangedaan. Van den H. zei dat hij Freya als prostituee naar zijn woning had laten komen. De botbreuken waren volgens de verdachten het gevolg van een val van de trap.

Notoire drugsgebruikster
De advocaat van Van den H. en P. zette Freya tijdens de zitting neer als een notoire drugsgebruikster, lijdend aan waandenkbeelden. De twee mannen stelden dat ze Freya op haar verzoek drugs hebben gegeven. Ze hebben duizenden euro's besteed aan de vrouw.

Ook was er volgens de raadsman geen bewijs dat Freya echt niet weg kon. Volgens de officier is de vrouw is weliswaar vrijwillig gekomen, maar toen zij weg wilde, waren de deuren op slot, werd haar telefoon afgenomen en werd ze door de mannen zo geïntimideerd dat ze niet om hulp durfde te roepen.






Uitwerpselen eten
In de maanden dat Freya in de woning was, is ze geslagen en kreeg ze pillen te slikken. Tevens werd haar meer alcohol te drinken gegeven dan ze wilde, en moest de vrouw dagelijks seks hebben met de mannen, die haar ook dwongen op de grond te liggen en uitwerpselen te eten.

De rechtbank sprak de verdachten uiteindelijk vrij van ontvoering. Volgens de rechtbank is de als prostituee werkende Svasek zelf naar de woning van de verdachte gekomen. Maar de twee mannen hebben vanaf de eerste dag geweld gebruikt, stelde de rechtbank vast.

Na 3,5 maand lag Svasek ernstig gewond en zwaar vervuild in de woning. De verdachten waren iedere realiteitszin verloren, zo staat in het vonnis. De rechter noemde de verklaring van Svasek over de gebeurtenissen geloofwaardig.

Bron
Bron
Lees ook: Opnieuw celstraffen voor gruwelgijzeling dove Freya

Geen opmerkingen:

Een reactie posten