donderdag 21 maart 2013

F-16's de lucht in voor onderschepping Russische bommenwerpers

Twee F-16's zijn donderdagmiddag vanaf vliegbasis Leeuwarden opgestegen voor de onderschepping van twee Tupolev Tu-95-gevechtsvliegtuigen, door de NAVO ook wel Bears genoemd. De Russen vlogen Nederlands verantwoordelijkheidsgebied binnen zonder hun identiteit bekend te maken. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd. De vliegtuigen volgden de Bears tot in het Britse luchtruim, waar de Britten de taak overnamen.

Volgens Defensie komt een onderschepping regelmatig voor, omdat in NAVO-verband is afgesproken dat gevechtsvliegtuigen uit een niet-NAVO-land altijd begeleid worden door F16's. In dit geval vlogen de Bears door een gebied boven de Noordzee waarvoor Nederland verantwoordelijk is.

Voor de verdediging van het Nederlandse luchtruim staan 24 uur per dag en 7 dagen per week F-16's paraat. Dit is de zogenoemde Quick Reaction Alert (QRA). De QRA komt in actie op verzoek van de gevechtsleiders van het Air Operations Control Station Nieuw Milligen. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een vliegtuig het Nederlandse luchtruim binnenvliegt zonder van tevoren een vluchtplan ingediend te hebben en zonder zich te identificeren.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten