dinsdag 19 maart 2013

Doden na afvuren van chemische raket in Syrië

De Syrische minister van Informatie, Omran al-Zoabi beschuldigt de rebellen ervan chemische wapens te hebben gebruikt. Een commandant van het Vrije Syrische leger zegt dat het staatsleger een raket heeft afgevuurd met een chemische lading. Er zijn verschillende berichten over het aantal slachtoffers. Groot-Britannië heeft in een reactie laten weten dat het gebruik van chemische wapens vraagt om een 'serieus antwoord van de internationale gemeenschap'.

Het is onmogelijk om te controleren wat er nu echt gebeurd is, maar de berichten wijzen er op, dat er in ieder geval chemische wapens zijn gebruikt in het stadje Khan al-Assal, in de provincie Aleppo. Het Internationaal Atoomagentschap (IAEA) in Wenen, de nucleaire waakhond van de Verenigde Naties, zegt geen bevestiging te hebben van het gebruik van dergelijke wapens in Syrië.

Een fotograaf van Reuters die in de stad Aleppo is, zegt dat de slachtoffers van de aanval ademhalingsproblemen hebben en dat mensen tegen hem hebben gezegd, dat ze een chloorlucht roken.

De slachtoffers zijn naar de staatsziekenhuizen gebracht en de fotograaf van Reuters zag dat ze ademhalingsproblemen hadden. 'Ik heb vooral vrouwen en kinderen gezien', zei hij volgens het persbureau over de telefoon. 'Mensen stierven op straat en in hun huizen.'

De Syrische minister Zoabi beschuldigt de rebellen en noemt het op de staatstelevisie een 'gevaarlijke escalatie' van het conflict. Hij zegt dat er zeker 25 mensen om het leven zijn gekomen, en 86 anderen gewond zijn geraakt. 'Dit is de eerste daad van de interim-regering', aldus Zoabi.







'Regime schuldig'
Volgens Syrische rebellen kwam de aanval juist van de kant van het Syrische regime. Een woordvoerder van Hoge Militaire Raad van de rebellen tegenover persbureau Reuters: 'De rebellen zaten niet achter deze aanval. Vanochtendvroeg hoorden we berichten over een aanval met een chemische raket. Plotseling hoorden we dat het regime ons beticht van de aanval.'

Het Aleppo Media Centrum, dat is gelieerd aan de rebellen, zegt dat er gevallen van 'verstikking en vergiftiging' zijn geweest nadat de raket was afgevuurd. Het voegde er aan toe dat dit 'hoogstwaarschijnlijk' te wijten was aan 'giftige gassen' die door regeringstroepen zijn gebruikt.

De Syrische regering beschikt over een grote voorraad chemische wapens. De internationale gemeenschap vreest al langer dat het regime deze wapens tegen de rebellen zal inzetten, of dat de rebellen er de hand op weten te leggen.

Mosterdgas en Sarin
Het arsenaal bevat in elk geval mosterdgas en het zenuwgas Sarin. Het is onbekend waar deze zich nu bevinden en hoe veilig ze zijn. Westerse veiligheidsdiensten hebben eerder alarm geslagen omdat er activiteiten zouden zijn waargenomen bij de depots, maar vooralsnog is er geen bewijs gevonden dat de wapens zijn afgeleverd bij de eenheden die hen kunnen afvuren.

De Syrische minister Zoabi zegt dat het regime geen verboden wapens gebruikt, 'nu niet en nooit'. Volgens hem dragen Turkije en Qatar, die de rebellen steunen in hun strijd tegen het regime van president Bashar al-Assad, 'wettelijke, morele en politieke' verantwoordelijkheid voor de aanval. Ankara heeft de beschuldiging verworpen.

Hieronder is een video te zien van een man met ademhalingsproblemen, die het slachtoffer zou zijn van de chemische aanval. De herkomst van de video is niet te controleren.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten