maandag 18 maart 2013

'Ziekte misbruikt om werknemers te ontslaan'



BrWerkgevers proberen op grote schaal 'ziek' personeel goedkoop te lozen. Wie na een kort ziekverlof weer komt werken, blijft soms - zonder het zelf te weten - op papier 'ziek', waarna de werkgever na 2 jaar ontslag kan aanvragen zonder diep in de buidel te hoeven tasten. Dat stelt FNV Bondgenoten na onderzoek.

De vakbond onderzocht 3300 meldingen die de afgelopen 4 weken binnenkwamen bij hun Meldpunt Verzuimbegeleiding.

Werknemers die na een griep aan de slag gaan, worden zonder het te weten administratief voor 1 procent ziek gehouden. Na een jaar krijgen ze dan als 'zieke' opeens 10 tot 30 procent minder salaris. 'Dan rest alleen nog de rechter en gaat het snel over ontbinding van het arbeidscontract,' zegt FNV-bestuurder Gea Lotterman tegen het AD.

Slachtoffer
Ron Doek (41) uit Landgraaf voelt zich een slachtoffer van ontslag via de nieuwe sluiproute. Hij dacht volledig aan het werk te zijn, maar hoorde achteraf dat zijn werkgever hem nog voor 1 procent administratief ziek hield. Zijn vrouw Patricia (31) heeft zich nu, met de hulp van de bond en een advocaat, in de zaak vastgebeten.

Ron Doek heeft een vaataandoening aan zijn handen. Zijn medisch dossier belandde illegaal bij personeelszaken. Patricia Doek: 'Gebruik maken van subsidie voor een aangepaste werkplek of aangepast werk, aangepaste kleding als speciale handschoenen: niets kon.' Daarnaast bleek de arbo-arts uiteindelijk ook geen dokterspapieren te hebben.







Ziekteroute
Voor de familie Doek is het helder. De fabriek draait met verlies. 'Het is goedkoper mensen na 2 jaar via de ziekteroute eruit te werken dan met een ontslagvergoeding. Vier mensen worden nu op deze manier ontslagen. Die durven niets te zeggen. De mensen zijn bang,' weet Patricia Doek.

Ze vindt het zwaar. 'Mijn man heeft veel stress. Vorige zomer werd het loon opeens niet meer betaald. Zaten we met onze drie kinderen van 13, 11, en 4 de hele vakantie in de tuin. De auto moest weg, internet ook. We aten bij familie.'

Flatje
'We gaan door en hebben bij het UWV bezwaar gemaakt tegen ontslag. Luxe hebben we niet nodig. We hebben elkaar. Maar ik wil gerechtigheid. Hoe moet het verder? We hebben een koophuis en dat is lastig als je een bijstandsuitkering moet aanvragen. Mijn man wil werk. Hij solliciteert heel veel, maar met een vlekje is het moeilijk om ergens te worden aangenomen. Ik denk dat we straks met zijn vijven in een flatje zitten.'

Verbijsterd
FNV Bondgenoten is verbijsterd door de duizenden verhalen. De bond vindt dat de marktwerking in de verzuimbegeleiding is doorgeslagen. De vakbond wil dat de bedrijfsartsen onafhankelijk kunnen werken en dat de overheid stevig controleert.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten