maandag 16 december 2013

Mogelijk prikpil voor herten en wilde zwijnen

Vrouwtjesherten op de Hoge Veluwe. © ANP.



Natuurmonumenten gaat onderzoeken of het mogelijk is de aantallen edelherten, reeën en wilde zwijnen in de hand te houden door ze anticonceptie te geven. De prikpil zou daarvoor een oplossing zijn.

Dat neemt de natuurvereniging zich voor naar aanleiding van de uitkomsten van de Grootwildenquête die de organisatie dit najaar hield, samen met bureau Alterra van de Wageningen Universiteit. Natuurmonumenten besloot tot die achterbanraadpleging, nadat vorig najaar de gemoederen hoog opliepen over het schieten op edelherten bij een ecoduct op de Noord-Veluwe.

Tot nu toe geldt dat groot wild wordt afgeschoten als het zich buiten daarvoor aangewezen gebieden vertoont. De grote dieren veroorzaken landbouwschade en risico op ernstige ongelukken door aanrijdingen. Een ruime meerderheid van de ruim 40.000 deelnemers aan de enquête is tegen dit zogenoemde nulstandbeleid. Ze vinden dat het leefgebied van grofwild groter moet worden en willen dat de herten en zwijnen vrij van het ene naar het andere natuurgebied kunnen lopen.


Natuurmonumenten pleit er daarom voor in veel gebieden te stoppen met jacht alleen vanwege schade en overlast. Doodschieten van dieren die ernstig lijden, blijft wel nodig. Om de aantallen wild niet te laten exploderen, is anticonceptie een optie. Andere maatregelen kunnen zijn meer hekken rondom akkers en langs wegen plaatsen, aanleggen van hagen met prikstruiken, wallen en greppels rondom natuurgebieden en intensieve jacht langs de randen van leefgebieden.

In twee eigen natuurgebieden, het Drents-Friese Wold en de Veluwezoom, wil Natuurmonumenten de natuur voorlopig haar gang laten gaan en 'met de hand aan de kraan' zien wat er gebeurt. Omdat het zien van groot wild voor veel mensen een reden is om de natuur in te gaan, wil de organisatie samen met andere natuurbeheerders wild zichtbaarder maken. Dat kan door graasweides voor herten langs wandelpaden aan te leggen en rustgebieden op open heidevelden te maken. Voor natuurfotografen en wildspotters zouden er exclusieve plekken ingericht kunnen worden, aldus de vereniging.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten