donderdag 19 december 2013

NAVO-chef maant Rusland over raketten

Rasmussen. © epa.



Russische raketten die geschikt zijn voor atoomwapens horen niet thuis aan de buitengrenzen van de Europese Unie. Dat heeft secretaris-generaal van de NAVO Anders Fogh Rasmussen donderdag duidelijk gemaakt tijdens een top van Europese leiders in Brussel. Het was de eerste toespraak van een NAVO-topman op een Europese top.

Rasmussen reageerde op berichten dat Rusland raketten van het type Iskander zou hebben geplaatst in de enclave Kaliningrad aan de Oostzee. De perschef van het Russische ministerie van Defensie bevestigde maandag nog de aanwezigheid van zulke raketten 'in het westelijk militair district' nadat de Duitse krant Bild daarover had bericht, maar president Vladimir Poetin sprak dat donderdag tegen. Hij maande tot rust en zei dat er nog geen besluit is genomen.

Observatiedrones
Ook zei Rasmussen dat Europa observatiedrones nodig heeft.
Rasmussen riep de Europese landen op de militaire capaciteiten te ontwikkelen die werkelijk nodig zijn, zoals de onbemande vliegtuigjes en tankvliegtuigen die andere vliegtuigen in de lucht kunnen bevoorraden.

Rasmussen was uitgenodigd omdat de Europese leiders zich op de eerste dag van hun tweedaagse top over het Europese veiligheids- en defensiebeleid buigen. Zij doen dat voor het eerst sinds jaren.

De Nederlandse strijdkrachten hebben twee typen drones en ze willen eind 2016 beschikken over een drone die langere missies kan uitvoeren. Nederland en zes andere EU-lidstaten besloten een maand geleden te gaan samenwerken op het gebied van onbemande vliegtuigen. Ook wordt de mogelijkheid van de ontwikkeling van een Europese drone onderzocht. Maar Defensie zal aan dat laatste geen actieve bijdrage leveren.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten