vrijdag 10 oktober 2014

100 duizend mensen op de vlucht voor geweld in Libië

Een colonne van auto's met IS-strijders in Libië. © reuters.


Ongeveer 100 duizend mensen zijn de afgelopen weken op de vlucht geslagen voor het aanhoudende geweld bij de Libische hoofdstad Tripoli. Dat meldde VN-vluchtelingenorganisatie Unhcr vandaag. Ook op andere plaatsen in het Noord-Afrikaanse land zoeken Libiërs massaal een veilig heenkomen.

'Doordat het aantal gevechten tussen rivaliserende groepen toeneemt in een aantal Libische gebieden, zien we steeds meer ontheemden', aldus de VN-organisatie. Het zou gaan om 289.000 mensen. De meeste vluchtelingen zouden onderdak vinden bij familieleden. Andere ontheemde Libiërs slapen noodgedwongen in parken, scholen en andere gebouwen.
Asielcijfers

De brandhaarden van het Midden-Oosten beginnen zichtbaar te worden in de Nederlandse asielcijfers. In juli kwamen ruim 2.000 asielzoekers naar ons land, een stijging van 70 procent ten opzichte van juli 2013. Syriërs vormden met ongeveer 1.100 vluchtelingen met afstand de koploper onder de aanvragers; daarna volgden de statenlozen met ruim 300 man. Gemeten over het hele jaar zijn er in de eerste zeven maanden 14 duizend aanvragen gedaan, een toename met 90 procent. De voorspelling is niet gewaagd dat die aantallen in de nabije toekomst veel hoger zullen worden.

De situatie in Libië baart met name zorgen, omdat de burgeroorlog vrij spel biedt aan mensensmokkelaars. Onder Kadhafi kregen die nog tegenspel van de Libische overheid - met Europees geld was Libië redelijk succesvol in het tegenhouden van boten. Maar nu is er nauwelijks nog sprake van een overheid. Daarnaast bestaat het risico dat Libiërs zelf het geweld in hun land gaan ontvluchten. De voortdurende gruweldaden van Islamitische Staat hebben op Irakezen en Syriërs datzelfde effect.





Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten