vrijdag 10 oktober 2014

VS zetten zich schrap voor de ebola-zelfmoordterrorist

Een man die met het eerste ebolaslachtoffer in de VS in aanraking kwam, wordt in quarantaine geplaatst. © Getty.

Veiligheidsexperts in de VS houden rekening met opzettelijk met ebola geïnfecteerde terroristen. Die moeten paniek zaaien door zo veel mogelijk mensen te besmetten met het dodelijke virus.

Het scenario is onheilspellend. Terroristen van de beruchte al-Qaeda-cel Koranshan of van Islamitische Staat besmetten zichzelf met ebola met lichaamsvocht of bloed van besmette slachtoffers.

Dat lichaamsvocht en bloed ligt in West-Afrika letterlijk op straat. De 'zelfmoordgeïnfecteerde' reist vervolgens naar bijvoorbeeld de VS of een Europees land. Omdat de incubatietijd, de tijd dat de ziekte zich openbaart, 2 tot 21 dagen is, kan die reis zonder veel problemen worden afgelegd. Eenmaal in het uitgekozen land, probeert de terrorist vervolgens zo veel mogelijk mensen te besmetten. Totdat ebola aan zijn leven een einde maakt.

Koud kunstje
Volgens kapitein Al Shimkus, docent biologische en chemische oorlogsvoering aan het Naval War College in Newport (VS), is dit scenario een koud kunstje, 'als je eenmaal hebt besloten dat mensen zich daarvoor zullen opofferen'.

De 'biologische aanslag' van één of een paar terroristen zal niet heel veel slachtoffers maken. Ebola verspreidt zich via bloed en lichaamsvocht van een besmet persoon. Het is zeker geen wapen van massavernietiging, maar de angst voor besmetting kan een hele samenleving verlammen, concludeert Shimkus. Want na een besmetting in bijvoorbeeld een vol vliegtuig, moeten honderden mensen in quarantaine. Met een besmetting in een druk winkelcentrum worden duizenden gezinnen in doodsangst gebracht.

Een kostbaar wapen is ebola ook niet. Met één injectie is de zelfmoordenaar 'gewapend'. En een aanslag met één injectiespuit als wapen zet alarmsignalen in werking voor een tijdrovend en kostbaar traject van schadebeperking.

Anthrax
Voor de Amerikaanse regering behoort ebola met anthrax en de pest tot de meest bedreigende wapens van het bioterrorisme. 'Het is lang niet zo besmettelijk als bijvoorbeeld de pest, maar zolang er geen tegenmiddel is, is de kans op overlijden bijzonder groot. Met ebola kun je hele gemeenschappen angst aanjagen,' zegt de arts Amesh Adalja van het Centrum voor Gezondheid en Veiligheid in Pittsburgh.

Het ebolavirus zou overigens geen nieuw biowapen zijn. In de jaren '90 reisde een afvaardiging van de Japanse sekte Aum Shinrikyo naar Zaïre, de huidige Democratische Republiek van Congo. De sekte, die in 1995 dood en verderf zaaide met zenuwgas in de metro van Tokio, onderzocht daar onder het mom van een medische missie of ebola een wapen kon zijn. Ook de Sovjet-Unie deed er onderzoek naar. Maar de geheime diensten gaven uiteindelijk de voorkeur aan het Marburg-virus, dat lijkt op het ebolavirus.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten