zondag 5 oktober 2014

'IS wil terroristen als vluchtelingen sturen'

Koerdische vluchtelingen uit Syrië bij de grens met Turkije. © reuters.


De extremisten van Islamitische Staat (IS) smeden in hun bolwerken in het noorden van Syrië en Irak plannen om groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa te loodsen. Dit meldt de Duitse krant Bild am Sonntag die zich op kringen in de veiligheidsdiensten beroept.

Amerikaanse geheim agenten zouden gesprekken hebben afgeluisterd waar IS-leiders plannen ontvouwen om groepjes van vier terroristen als vluchtelingen naar Europa te sturen. Het plan zou mede zijn ontstaan omdat vliegvelden en vliegtuigen steeds beter worden beveiligd.

Het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken heeft tegenover Bild am Sonntag bevestigd dat ze van dit scenario op de hoogte is. Maar er zijn geen aanwijzingen dat er concreet aanslagen in Duitsland worden voorbereid.

Aan IS ontsnapt
Vrijdagavond ontsnapten dertig mensen uit een gevangenis in het noord-oosten van Syrië die door strijders van Islamitische Staat werd bewaakt. Ze wisten te ontkomen na een luchtaanval van de internationale coalitie op de gevangenis in de regio al-Shadadi, onder leiding van de Verenigde Staten.

Dat meldde het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten vandaag. De organisatie heeft geen gegevens over de identiteit van gevangenen en de redenen voor hun gevangenschap gegeven. Slechts een deel wist uit handen van de extremisten te blijven, de rest werd opnieuw opgepakt door de IS-strijders.




Bron
Lees ook: Tientallen doden bij strijd om Kobani

Geen opmerkingen:

Een reactie posten