zaterdag 11 oktober 2014

VS waarschuwt voor wraakaanslagen door IS

Vlammen slaan uit een gebouw in de door IS belaagde Syrische stad Kobani. De door de VS aangevoerde coalitie, waartoe ook Nederland behoort, bestookt de IS-strijders vanuit de lucht. © reuters.


De kans dat terroristen aanslagen plegen op doelen van landen die aan de luchtaanvallen tegen Islamitische Staat (IS) meedoen, is groter geworden. Dit stelde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag.

De VS voeren een coalitie aan die sinds 22 september luchtaanvallen uitvoert op soennitische extremisten van IS. Nederland is erbij aangesloten en is afgelopen week dinsdag begonnen met luchtaanvallen op IS.

In een reactie op de luchtaanvallen 'heeft IS aanhangers opgeroepen die buitenlanders, waar ze ook zijn, als wraakactie aan te vallen'. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is er nu een verhoogd risico op dergelijke aanslagen, vooral in het Midden-Oosten, Noord-Afrika, Europa en Azië.

Asielterroristen
Afgelopen weekeinde meldde de Duitse krant Bild am Sonntag dat IS plannen smeedt om groepjes terroristen als vluchtelingen naar West-Europa te loodsen. Islamitische Staat zou het plan hebben bedacht, omdat vliegvelden steeds beter worden beveiligd.

In een reactie op de berichten, gaf minister Opstelten van Veiligheid en Justitie aan geen aanwijzingen te hebben dat IS strijders als vluchteling naar Nederland heeft gestuurd. Hij verzekerde de Kamer dat er van 'asielterroristen' geen sprake is. Wel benadrukte de minister dat de IND alert is op radicalisering onder asielzoekers.




Bron
Lees ook: Ook joodse strijders aan zijde van IS

Geen opmerkingen:

Een reactie posten