woensdag 24 september 2014

Europol arresteert meer dan duizend Europese criminelen

Directeur van Europol Rob Wainwright. © ANP.


In een grootschalige Europese politieactie tegen onder meer drugs- en mensenhandel zijn deze maand meer dan duizend arrestaties verricht. Alle Europese landen hebben hieraan meegewerkt, onder leiding van de Europese politieorganisatie Europol. Dat maakte Europol vandaag tijdens een persconferentie bekend.

De acties die voortvloeiden uit operatie Archimedes waren gericht tegen de georganiseerde misdaad in Europa. In totaal zijn tot nu toe 1027 mensen opgepakt. Politiemensen uit alle 28 lidstaten van de EU hebben aan de operatie deelgenomen. Ook agenten uit onder meer Australië, Colombia en de Verenigde Staten werkten mee.

De diverse opsporingsambtenaren kwamen tussen 15 en 23 september in actie, op honderden locaties, variërend van luchthavens, scheepshavens en grensovergangen tot criminele 'hotspots' in steden.

Dertig Roemeense kinderen gered
Bij de diverse acties werd in totaal 599 kilo cocaïne in beslag genomen, naast 200 kilo heroïne en 1500 kilo cannabis. Dertig Roemeense kinderen konden worden gered uit de handen van mensenhandelaren.

Rob Wainwright, directeur van Europol, noemde operatie Archimedes 'een mijlpaal' in de Europese misdaadbestrijding. Niet eerder werd zo'n massale politieactie op touw gezet. De actie maakt nog eens goed duidelijk, aldus Wainwright, dat politie en justitie er op internationaal niveau op gebrand zijn ook de zwaarste criminelen de voet dwars te zetten.

Europol
Wil van Gemert, de Nederlandse vertegenwoordiger bij Europol: 'Door dit soort acties krijgen we een veel beter beeld van hoe de internationale misdaad opereert.' De Nederlandse verdachten werden opgepakt voor zaken als cocaïnehandel, voertuigcriminaliteit en inbraken. Daarnaast werden arrestaties verricht wegens drugs- en wapensmokkel uit Zuid-Amerika.

Europol had op het hoofdkantoor in Den Haag een coördinatiecentrum voor de actie ingericht dat 24 uur per dag operationeel was. Ook heeft de organisatie mobiele kantoren ingezet, waardoor agenten ter plaatse konden beschikken over onder meer databases.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten