zaterdag 27 september 2014

Libanese premier vraagt wereld in emotionele toespraak om hulp

De Libanese premier Tammam Salem bij de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties. © reuters.


De Libanese premier Tammam Salam heeft de wereld in een emotionele oproep om hulp verzocht. Salam zei dat zijn land gebukt gaat onder het terroristische geweld in buurland Syrië. Volgens hem stevent Libanon af op een nationale ramp nu meer dan een miljoen Syrische vluchtelingen het land overspoelen.


De premier sprak gisteren de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties toe in New York. Hij benadrukte dat Libanon niet van plan is toe te geven aan de druk en de chantage van de Islamitische extremisten. In een stad aan de grens met Syrië worden 20 Libanese soldaten en politieagenten sinds augustus in gijzeling gehouden.

Twee ervan zijn inmiddels onthoofd door Islamitische Staat en een derde is doodgeschoten. Die acties hebben het geweld tegen Syrische vluchtelingen in Libanon enkel doen toenemen.

De extremisten eisen onder meer de vrijlating van strijders die in Libanese gevangenissen vastzitten. Maar Salam verklaarde nooit te zullen toegeven aan de druk. 'We zullen ons blijven richten op de vrijlating van onze militairen met behoud van ons land', aldus Salam.

Volgens de Secretaris Generaal van de VN Ban Ki-moon vangt Libanon verhoudingsgewijs de meeste vluchtelingen op, maar ontvangt het daarvoor te weinig hulp. 'We moeten die last samen dragen', zei hij. Het Verenigd Koninkrijk zegde alvast een extra bijdrage van 8 miljoen dollar toe.




Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten