donderdag 25 september 2014

Maria is hét gezicht van de bombardementen in Syrië




Ze is de eerste vrouwelijke gevechtspiloot in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), leidde volgens FOX News afgelopen week de luchtaanval tegen IS en is als klap op de vuurpijl ook nog eens trending op internet. Maria Al Mansouri is opeens de bekendste piloot van het luchtruim.

Internationale nieuwssites en sociale media staan vol met informatie over één vrouw: Maria Al Mansouri. Nadat Fox News berichtte dat het een vrouw was die deze week leiding gaf aan de luchtaanval in het Noorden van Syrië, werd de foto van Al Mansouri veelvuldig gedeeld op Twitter en Facebook.

Niet welkom
Al in haar tienerjaren droomde Al Mansouri er van om bij de luchtmacht te gaan. Er was achter één probleem: vrouwen waren nog niet welkom bij het selecte gezelschap. Toen de deuren eenmaal open gingen, studeerde ze in 2007 af en werd ze de eerste vrouwelijke gevechtspiloot van het land.

Inmiddels manoeuvreert ze al ruim zeven jaar met haar F16 door het luchtruim. En hoe ze zich staande houdt in zo'n mannenwereld? 'Het werkt alleen maar bevorderlijk, iedereen moet een gelijk gevechtsniveau halen', vertelde ze eerder aan The National.

Angst
Bijkomend effect is dat de aanwezigheid van een vrouw in de lucht de strijders van IS waarschijnlijk flink wat angst inboezemt. Voor jihadi is het namelijk een schande om door een vrouw gedood te worden. Elke strijder die om het leven wordt gebracht door een vrouw, kan het het eeuwige paradijs vergeten. Ook de 72 maagden die beloofd zijn, kunnen de strijders dan op hun buik schrijven

Familie niet blij
Overigens kan Maria niet op de steun van haar familie rekenen. Zij hebben openlijk afstand genomen van de acties van Al Mansouri en spreken tegelijkertijd de steun aan de rebellen uit.

Aanvallen
Deze week begonnen de luchtaanvallen in de nacht van maandag op dinsdag. Inmiddels zijn er meerdere video's van de bombardementen opgedoken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten