dinsdag 23 september 2014

Obama: Dit is niet alleen Amerika's strijd

President Barack Obama tijdens zijn toelichting vandaag. © Twitter.


Rond 16.00 uur vandaag heeft Barack Obama de Amerikaanse luchtaanvallen op Syrië van vannacht toegelicht. Volgens de president toont de kracht van de coalitie van de Verenigde Staten en vijf Arabische landen aan dat het gevecht tegen Islamitische Staat niet alleen een zaak van de Amerikanen is. Dat onderstreepte president Barack Obama op het grasveld voor het Witte Huis, voor hij naar de klimaattop in New York ging.

Tijdens zijn toelichting vertelde de president van de Verenigde Staten dat zo'n 40 landen hebben aangeboden te helpen met de strijd tegen IS. 'We gaan doen wat nodig is om de strijd met de terreurorganisatie aan te gaan.'

Aanvallen
De VS vallen al een week lang vanuit de lucht doelen in Irak aan en zijn vandaag begonnen doelen in Syrië te bestoken. Doelwit zijn de soennitische extremisten van allerlei groepen die inmiddels grote delen van Syrië en Irak in handen hebben.

Amerikaanse functionarissen hebben vandaag gezegd dat de aanvallen op met name de terreurgroep Islamitische Staat 'voortduren en de frequentie ervan wordt bepaald door de beschikbare doelwitten'. Volgens waarnemers zijn bij de eerste Amerikaanse luchtaanvallen in Syrië meer dan 120 jihadisten gedood.

De Syrische regering van president Bashar al-Assad was van tevoren gewaarschuwd. Rusland en Iran steunen Assad en hebben vandaag kritisch op de Amerikaanse aanvallen gereageerd.




Bron
Lees ook: VS-deskundige: 'Amerika weer in oorlog'

Geen opmerkingen:

Een reactie posten