vrijdag 26 september 2014

Twee granaatinslagen in Turkije

Syriërs trekken Turkije in, op de vlucht voor gevechten nabij de Syrisch-Turkse grens. © reuters.


Gevechten tussen Islamitische Staat (IS) en de Koerden in het noorden van Syrië komen steeds dichter bij de Syrisch-Turkse grens. Vandaag sloegen volgens ooggetuigen zeker twee granaten in op een akker aan de Turkse zijde van de grens. Slachtoffers vielen er voor zover bekend niet.

IS begon een week geleden aan een offensief om de grensstad Kobani te veroveren. De stad is aan drie kanten ingesloten, meer dan 140 duizend Koerden zijn sinds vorige week vrijdag gevlucht. Aan de Turkse zijde van de grens zijn duidelijk explosies te horen en ook het geluid van machinegeweren.

Een inwoner van de stad zegt dat zij bewapend zijn en bereid zijn om de stad te verdedigen. 'Ieder meisje, iedere jonge man, iedere man die kan vechten, die een geweer kan dragen, is bewapend.'

Kobani is strategisch gelegen en werd in juli ook al bedreigd door IS. Toen lukte het de terreurgroep niet de stad in te nemen.

Uit een peiling bleek vandaag dat een kleine meerderheid (52 procent) van de Turken voor deelname is aan de internationale, militaire strijd tegen IS. Ongeveer net zo veel Turken (53 procent) zijn bang voor terroristische aanslagen door moslimextremisten in hun land.




Bron
Lees ook: '1800 Koerdische strijders proberen Kobani uit handen van IS te houden'
Lees ook: Vijf gewonden in Turkije door IS-granaten
Lees ook: IS lijkt aan winnende hand in Kobani

Geen opmerkingen:

Een reactie posten