zondag 1 juli 2012

'Al-Qaeda wil met vliegtuig aanslag plegen tijdens OS'

Een door al-Qaeda in Jemen getrainde Noor zou klaarstaan om een terreuraanslag te plegen tijdens de Olympische Spelen in Londen. Als doelwit is een Amerikaans passagiersvliegtuig gekozen dat zou worden gekaapt om als zelfmoordwapen in te zetten, zo meldt de Britse krant The Sunday Times.

Volgens informatie van geheime diensten is de vermoedelijke aanslagpleger een Noor van in de dertig die zich in 2008 heeft bekeerd tot de islam. De verdachte is een zogenaamde 'clean skin', een persoon met een blanco strafblad, die geen achterdocht oproept bij het veiligheidsdiensten op de luchthaven.

De Noor gaat nu door het leven als Abu Abdurrahman en is enkele maanden op trainingsmissie geweest in Jemen. Hij werd getraind door al-Qaeda van het Arabisch schiereiland. Deze terroristische beweging stuurde in 2009 de Nigeriaan Umar Farouk Abdulmutallab met een bom in zijn onderbroek een Amerikaans vliegtuig in. Hij kon tijdens de vlucht van Amsterdam naar Detroit worden overmeesterd door een medepassagier.







Britse slachtoffers
'Zodra je een aanslag pleegt met een vliegtuig, is de kans groot dat er Britse slachtoffers vallen', aldus een informant van de overheid. 'De geweldadige daad zou een grote impact hebben op de Europese (en Britse) economie en dus is het eigenlijk een aanslag tegen Groot-Brittannië.'

De komende weken vliegen miljoenen sporters, officials en toeristen naar Londen voor de Spelen, die op 27 juli beginnen. Volgens de Britse veiligheidsdiensten is het evenement evenwel geen makkelijk doelwit voor terroristen.

Raketten en straaljagers
Om aanslagen met vliegtuigen te verijdelen zijn luchtdoelraketten op daken van gebouwen rond Londen geplaatst. Daarnaast staan straaljagers en helikopters paraat. Premier Cameron kan persoonlijk goedkeuring verlenen om passagiersvliegtuigen neer te halen die gebruikt worden om een aanslag te plegen.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten