dinsdag 3 juli 2012

In VS sneuvelt het ene hitterecord na het andere

De afgelopen week zijn meer dan 2000 temperatuurrecords geëvenaard of gebroken tijdens een hittegolf in een groot deel van de Verenigde Staten. Dat maakte de meteorologische dienst NOAA gisteren bekend. Over de gehele maand juni werden ruim 3200 records geëvenaard of gevestigd.

Het hete weer is voor een deel het gevolg van een gebrek aan sneeuw op de Amerikaanse vlaktes de afgelopen winter. In plaats van dat de zonnewarmte de sneeuw heeft doen smelten, is de aarde opgewarmd. Die heeft op haar beurt de lucht verwarmd.

Op veel plekken is het kwik gestegen tot 40 graden Celsius. De broeierige hitte heeft in het oosten van de VS onweer- en hagelstormen veroorzaakt, die zeker tien levens hebben geëist. Door het noodweer zijn elektriciteitsleidingen beschadigd geraakt, waardoor ruim 2 miljoen Amerikanen zonder stroom kwamen te zitten.

Volgens de meteorologen zal het midden van de Verenigde Staten nog zeker enkele weken gebukt gaan onder hoge temperaturen. Niet overal is het overigens even warm. In het noordwesten en het noordoosten is de temperatuur normaal.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten