woensdag 17 oktober 2012

Opgegeven meisje komt springlevend uit coma

De 19-jarige Carina Melchior, die na een zwaar ongeluk in coma lag, was door haar artsen al opgegeven. De jonge Deense vrouw, bij wie de organen zouden worden verwijderd voor transplantatie, vertoonde echter tekens van leven toen ze werd losgekoppeld van de hart-longmachine. Nu, een jaar na haar auto-ongeval, rijdt Carina weer paard, praat ze weer en gaat ze naar feestjes.

Carina is weer thuis en geniet van het leven.

De documentaire over haar relaas, Het meisje dat weigerde te sterven, zorgt in Denemarken voor grote commotie onder orgaandonoren. De Deense minister van Gezondheid, Astrid Krag, heeft nu nieuwe regels en procedures afgekondigd. Ze wil zo voorkomen dat anderen de dramatische ervaringen van Carina, en haar familie, moeten meemaken.

Omdat Carina's ouders instemden met het maken van een documentaire over orgaandonatie, is het hele voorval gedocumenteerd. Alles werd gefilmd. Ook gesprekken met artsen. 'De artsen wilden alleen haar organen en wel zo snel mogelijk', zegt moeder Maybritt.








Hersenschade
De ouders hebben inmiddels een klacht tegen het universiteitsziekenhuis in Aarhus ingediend. Die brachten Carina na het zware ongeluk in een kunstmatige coma. 'Zij heeft zware hersenschade opgelopen. Als ze in leven blijft, zal ze zwaar gehandicapt zijn, zij zal voor altijd een zwaar verpleeggeval zijn', kregen de verdrietige ouders van de artsen te horen. 'Ik kan voor uw dochter alleen maar hopen dat ze niet overleeft', werd de vader van Carina te kennen gegeven.

Aansluiten op de hart-longmachine betekende dat tenminste haar organen zouden overleven. Kort daarna schakelden de artsen de machine toch uit. Dit tegen de wens van de ouders in. Bij de doktoren bestond het vermoeden dat er nog iets anders met Carina's hersenen aan de hand kon zijn.

Ogen open
De 19-jarige had op dat moment moeten sterven, en haar organen zouden niet meer voor transplantatie geschikt zijn. Maar Carina ademde door. Ze werd opnieuw geopereerd en als bij wonder deed ze haar ogen open en hield ze de handen van haar ouders vast. Tien dagen later was ze weer thuis.

Minister Krag heeft nu bepaald dat de discussie over orgaandonatie pas met familieleden mag worden gevoerd nadat de patiënt al hersendood is verklaard. Het besluit is mede ingegeven door de vrees dat deze misser wel eens zeer slecht kan uitpakken voor de donorregistratie.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten