donderdag 18 oktober 2012

Uitspraak van rechtbank te vroeg op internet

Lezers van de site rechtspraak.nl konden donderdag al zien welke straffen de rechtbank in Utrecht zou opleggen voor gesjoemel met politiegegevens nog voordat het vonnis was uitgesproken. Een persbericht over de uitspraak verscheen circa een half uur te vroeg op het internet.

Volgens een woordvoerster van de rechtbank ging het om een technische fout. 'Het bericht was klaargezet voor publicatie na de uitspraak, maar belandde te vroeg op de site. We vinden dat natuurlijk heel erg vervelend. Om zulke fouten in de toekomst te voorkomen gaan we goed uitzoeken wat er precies is misgegaan.' De misser heeft geen juridische consequenties, verwacht de rechtbank.

De rechtbank strafte twee privédetectives en een gepensioneerde politieagent omdat zij bij twee ambtenaren vertrouwelijke informatie hebben losgepeuterd. De drie moeten werkstraffen van 70 tot 160 uur uitvoeren en kregen ook voorwaardelijke gevangenisstraffen. De ambtenaren, een politie- en een belastingambtenaar, kregen taakstraffen van 50 en 80 uur. Een derde politiemedewerker is vrijgesproken.

De ambtenaren speelden tussen 2007 en 2009 op verzoek van de detectives adressen, banksaldo's en strafbladen door. De privédetectives gaven deze informatie weer door aan hun klanten. Onder die klanten waren een echtscheidingsadvocaat en de redactie van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

Volgens de rechtbank was geen sprake van omkoping. De rechters vonden niet bewezen dat een van de detectives geld betaalde aan de ambtenaren in ruil voor de gegevens. De ambtenaren hebben straf gekregen omdat zij hun ambtsgeheim hebben geschonden. Het Openbaar Ministerie had werkstraffen van 80 tot 240 uur geëist.

Bron

Geen opmerkingen:

Een reactie posten