zondag 14 oktober 2012

Baumgartner slaagt in recordsprong uit de ruimte

De Oostenrijkse 'superparachutist' Felix Baumgartner (43) is geslaagd in zijn recordsprong op de rand van de ruimte. Hij sprong vanaf meer dan 38 kilometer hoogte, brak tijdens zijn vrije val de snelheid van het geluid en opende vier minuten later gezond en wel zijn parachute.

Nadat de sprong dinsdag nog werd uitgesteld, had het Red Bull-team alle hoop op vandaag gezet. Baumgartner vertrok iets voor 18 uur Belgische tijd in een capsule aan een 230 meter hoge heliumballon. Na meer dan twee uur stijgen bereikte hij een hoogte van net geen 39 kilometer. De wereld kon dankzij boordcamera's meekijken hoe de capsule letterlijk op de grens tussen de atmosfeer en de ruimte bengelde.

Toen de deur van de cabine opende, was er geen weg meer terug. Baumgartner sprong en brak onderweg allerhande records. Zo was nog niemand aan boord van een ballon zo hoog geraakt. En tijdens zijn vrije val bereikte hij een snelheid van meer dan 1.100 kilometer per uur. Enkel het record van de langste vrije val brak hij niet.

Na iets meer dan vier minuten opende hij zijn parachute. Het was even bang afwachten toen Baumgartner naar beneden tuimelde, aangezien hij zijn bewustzijn kon verliezen. Maar hij trok zich uiteindelijk recht en opende heelhuids zijn parachute.

Op de grond ging Baumgartner met de vuisten in de lucht op zijn knieën zitten. Meteen kwam een team ter plaatse om hem van zijn parachute te verlossen. Later op de avond geeft Baumgartner een persconferentie.






Bron bekijk de foto's

Geen opmerkingen:

Een reactie posten